Hlavní obsah

Americký soud uznal vinným otce střelce, který zabil čtyři lidi

Foto: Getty Images

James Crumbley.

Reklama

Rozsudek tvrdí, že otec střelce James Crumbley dostatečně nezajistil pistoli a ignoroval psychické potíže svého syna. Stejný rozsudek si v únoru vyslechla i střelcova matka.

Článek

Americký soud uznal vinným z neúmyslného zabití otce patnáctiletého střelce, který při útoku na školu ve státě Michigan zabil čtyři lidi. Stejný rozsudek jako James Crumbley si v únoru vyslechla i střelcova matka Jennifer. Oběma hrozí až 15 let vězení.

Obžaloba tvrdila, že James Crumbley nezajistil dostatečně pistoli, kterou pak jeho syn použil pro útok ve škole, a ignoroval náznaky psychických potíží svého dítěte. Podle agentury AP tak podle obžaloby nedostál své zákonné povinnosti ochránit ostatní lidi před ničivým chováním svého syna. „James Crumbley je před soudem kvůli tomu, co udělal a co zanedbal,“ řekla prokurátorka Karen McDonaldová s tím, že úmyslem není soudit muže za činy syna.

Obhajoba poukázala, že otec nemohl vědět, co se chystá jeho syn spáchat, ani mu nikdy nedal souhlas s použitím zbraně. Velká část procesu se týkala morbidní kresby, kterou učitelé nalezli u Ethana Crumbleye pár hodin před střelbou.

Přivolaní rodiče si odmítli syna odvést domů, což obžaloba interpretovala jako lhostejnost vůči jeho stavu, ani se nezajímali, kde je jejich zbraň. Obhajoba Jamese Crumbleye však poukázala, že s rozhodnutím nechat syna ve škole souhlasili i učitelé.

Ethan Crumbley zaútočil na školu Oxford High School ve státě Michigan v listopadu roku 2021. Pistolí, kterou jeho rodiče koupili jen pár dní před střelbou, zastřelil čtyři děti. V době útoku mu bylo 15 let a v roce 2022 ho soud poslal do vězení na doživotí.

James a Jennifer Crumbleyovi byli první rodiče ve Spojených státech, kteří byli obžalováni v souvislosti se střelbou na škole, kterou provedlo jejich dítě, píše agentura AP. Soud s nimi může být podle odborníků výstražným signálem pro další rodiny ve Spojených státech. Experti poukazují na to, že tři čtvrtiny střelců, kteří zaútočili na školách, získaly zbraň ve svém rodinném prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované