Hlavní obsah

Argentinský prezident zrušil tisíce pracovních míst. Došlo k potyčkám s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Argentinský prezident Javier Milei řeší ekonomické problémy svéráznými metodami.

Reklama

V Argentině se opět protestuje. Důvodem je nejnovější ekonomické opatření prezidenta Javiera Mileiho, který se rozhodl dát výpověď 15 tisícům státních zaměstnanců. Patří k nim pracovníci ministerstev, která chce Milei zrušit.

Článek

Argentinský prezident Javier Milei chce snižovat státní výdaje, a proto zrušil 15 tisíc pracovních míst ve státní správě. Jde o jedno z nejnovějších ekonomických opatření, kvůli nimž se libertariánská vláda dostala do střetu s rozzlobenými protestujícími a mocnými odbory, upozorňuje AP News.

Prezidentův mluvčí Manuel Adorni ve středu na tiskové konferenci oznámil snižování počtu pracovních míst a představil je jako klíč k Mileiho slíbenému přetřesu v přebujelém argentinském veřejném sektoru. „Je to součást naší strategie na snižování státních výdajů,“ řekl novinářům a označil propuštěné pracovníky za přítěž pro daňové poplatníky.

Stovky naštvaných zaměstnanců – někteří byli o propuštění informováni minulý týden – proto ve středu vtrhly na svá pracoviště v Buenos Aires a okolních městech, aby protestovali. Během protestů lidé tloukli na bubny, označovali své propuštění za nespravedlivé a požadovali návrat do práce.

Navzdory dešti se před ministerstvy tvořily davy lidí v zelených tričkách největšího odborového svazu v zemi – Asociace státních zaměstnanců (ATE). V některých případech došlo k potyčkám, když se policie snažila vyvést protestující z vládních budov. Poslední výpovědi dostali zaměstnanci ministerstev, která Milei slíbil zrušit. Jde například o Národní institut proti diskriminaci nebo ministerstvo hospodářství či sociálního zabezpečení.

Mileiho první měsíc

Prezident jako žádný jiný – Javier Milei – se moci ujal 10. prosince 2023. Pravicový populista v kampani sliboval, že rozmetá veškeré staré pořádky a zemi čeká terapie šokem. Měsíc jsme sledovali den po dni, jak postupoval.

„Tito propuštění mají tvář, mají rodinu, mají skutečné potřeby v tomto kontextu velkých změn a velké chudoby v Argentině. Dopad je velmi hluboký, protože je spojen s omezením sociálních programů, takže to, co nakonec máme, je rostoucí chudoba,“ řekla agentuře Associated Press Mercedes Cabezasová, generální tajemnice ATE, před ministerstvem práce, zatímco kolem ní protestující mávali pěstmi a skandovali.

Reklama

Doporučované