Hlavní obsah

Radioaktivní kapsle vypadla z auta. Australští těžaři netuší, kde je

Foto: Profimedia.cz

Kapsle se ztratila v Západní Austrálii mezi městem Newman a 1400 kilometrů vzdáleným Perthem.

Reklama

Ztracená kapsle s radioaktivním materiálem vyvolala v Austrálii rozsáhlé pátrání. Pro člověka by byl kontakt s látkou nebezpečný a mohl by způsobit vážné onemocnění. Po malém předmětu nicméně již několik dní není stopy.

Článek

Kapsle, po které už několik dní neúspěšně pátrají australské úřady, je okem lehce přehlédnutelná. Předmět, velký asi jako třetina palce, v sobě ovšem nese radioaktivní materiál cesium-137, který může při doteku způsobit vážné onemocnění.

Nebezpečná látka se ztratila v Západní Austrálii někde mezi městem Newman a přibližně 1400 kilometrů vzdáleným Perthem, popsala agentura Reuters. Objekt převážela z dolu dodávka mezi 10. a 16. lednem. Těžební společnost Rio Tinto zmizení nahlásila asi o týden později.

Firma v pondělí informovala, že se ve spolupráci s úřady snaží kapsli najít. „Uznáváme, že je to zjevně velmi znepokojující, a omlouváme se za obavy, které to způsobilo,“ uvedla pro stanici BBC.

Radioaktivní materiál uvnitř kapsle se běžně využívá při důlních pracích. Těžba je jedním z hlavních průmyslových odvětví ve státě Západní Austrálie, jenž je bohatý na suroviny.

Darryl Ray z oddělení mimořádných situací Úřadu hasičských a záchranných služeb (DFES) v nedělním prohlášení informoval, že pracovníci obdrželi specializované vybavení, které má s pátráním pomoci. Zařízení totiž umožní pracovníkům předmět identifikovat i v jedoucím vozidle a plánují ho použít tento týden, poznamenal.

Mohlo by vás zajímat

Rozhodnutí japonské vlády vypustit do Tichého oceánu více než milion tun radioaktivní vody vyvolalo v pacifickém regionu negativní reakce.

Dosavadní snahy byly nicméně neúspěšné. Kapsle se podle úředníků citovaných agenturou AP nejspíše ztratila, když spadla z korby nákladního automobilu.

I přes svou velikost představuje objekt riziko, varovalo ministerstvo. „Vystavení této látce by mohlo způsobit radiační popáleniny nebo nemoc z ozáření,“ uvedlo a varovalo lidi, aby se jí nedotýkali ani s ní nehýbali, pokud na ni narazí.

Každý, kdo kapsli spatří, by se od ní měl držet nejméně pět metrů a nahlásit to, uvedlo ministerstvo. DFES nicméně zdůraznil, že kapsli nelze použít jako zbraň.

Poušť v tomto státě je odlehlá a patří k nejméně obydleným místům v zemi. Pouze každý pátý obyvatel Západní Austrálie žije mimo Perth, hlavní město státu. Úředníci se však obávají, že by někdo mohl kapsli odnést, aniž by věděl, co je zač.

„Mohou si myslet, že je to něco zajímavého, a nechají si to. Nebo si to vezmou domů či do auta nebo to někomu dají,“ strachuje se Andrew Robertson, hlavní hygienik a předseda Radiologické rady. Úřady také varovaly občany, že se kapsle mohla nepozorovaně zachytit do pneumatiky jejich automobilů.

Reklama

Související témata:

Doporučované