Hlavní obsah

Australský Trump chce do senátu. Sází na téma pandemie

Foto: Profimedia.cz

Clive Palmer při projevu na listopadovém Pochodu za svobodu v australském Melbourne.

Reklama

Sedmý nejbohatší muž Austrálie Clive Palmer financuje dosud nejdražší politickou kampaň pro chystané všeobecné volby. Odpůrce očkování, který vydělává na prodeji těžebních licencí, cílí negativní kampaní na vládu i opozici.

Článek

Australská verze Donalda Trumpa, tak často australská média označují miliardáře Clivea Palmera. Odpůrce očkování podnikající v těžebním průmyslu podle deníku The Times ročně díky těžebním licenčním požadavkům, které mu většinou platí čínské těžařské společnosti, vydělá v přepočtu 9,2 miliardy korun.

S bývalým americkým prezidentem Palmera nespojuje jen korpulentní postava a miliardový majetek, v minulých volbách australský miliardář dokonce okopíroval Trumpovo heslo a sliboval, že Austrálii „udělá znovu skvělou“.

Palmerova populistická Strana Sjednocené Austrálie (UAP) podle The Times za reklamu v místním tisku, televizi i online prostoru utratila už na 100 milionů australských dolarů (více než 1,5 miliardy korun). „Je to pro mě jen pár měsíců práce,“ řekl 67letý podnikatel, který doufá v úspěch v květnových všeobecných volbách.

Se jměním, které podle Australian Financial Review činí v přepočtu 200 miliard korun, byl Palmer v květnu loňského roku sedmým nejbohatším mužem Austrálie.

Nejde o první Palmerovu politickou aktivitu. Australská média miliardáři připisují vliv na skutečnost, že labouristé po volbách v roce 2019 skončili v opozici. Palmer tehdy utratil více než 1,3 miliardy korun, z nichž většina mířila na očerňovací kampaň lídra labouristů Billa Shortena.

Tentokrát Palmerova strana tvrdí, že jejím protivníkem nejsou jen labouristé, ale také středopravá vládní koalice v čele s premiérem Scottem Morrisonem. Labouristé se ale podle The Times obávají, že kampaň Palmerovy strany bude znovu primárně cílit na ně.

Podle posledních průzkumů totiž podpora labouristů roste a volební modely předpovídají vítězství právě této strany. Stejně tomu ale bylo i před volbami v roce 2019.

Palmer se dokonce kvůli blížícím se volbám přestěhoval z Queenslandu do přístavu v Sydney, kde kotví jeho „superjachta“. „Vstávám ve dvě hodiny ráno a první hodinu trávím přemýšlením o všech ošklivých věcech, které mohu udělat vládním liberálům nebo labouristům,“ řekl Palmer tento týden novinářům. „Pak od tří do čtyř tyto věci vlastně dělám, dále vymýšlím reklamy a další věci,“ dodal miliardář.

Známý provokatér dlouho popíral, že by se voleb zúčastnil jako kandidát. Nakonec ale oznámil, že bude usilovat o senátorské křeslo. Pomoci mu k tomu má kampaň sázející na vysoce aktuální téma, totiž na dění okolo covidu-19.

Palmerova strana totiž prosazuje „svobodu projevu, svobodu vyznání a svobodu sdružování“. UAP také podle svého programu bojuje proti dalším pandemickým uzávěrám a očkovacím pasům. Strana také požaduje omezení prodeje zemědělské půdy zahraničním investorům a paradoxně také prosazuje vyšetření vlivu společností vlastněných čínskou vládou v Austrálii. UAP chce také v zemi vybudovat železniční síť pro rychlovlaky.

Strana Sjednocené Austrálie ve středu představila více než 150 kandidátů do australského parlamentu, a to pomocí celostránkových novinových inzerátů, kde čtenáři našli kromě fotek i telefonní číslo na každého kandidáta. Ve většině případů se jedná o politické nováčky, výjimkou je pouze bývalý poslanec vládních liberálů Craig Kelly, který zamířil do vedení strany.

Reklama

Související témata:

Doporučované