Hlavní obsah

Australský Trump chce do senátu. Sází na téma pandemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Clive Palmer při projevu na listopadovém Pochodu za svobodu v australském Melbourne.

Sedmý nejbohatší muž Austrálie Clive Palmer financuje dosud nejdražší politickou kampaň pro chystané všeobecné volby. Odpůrce očkování, který vydělává na prodeji těžebních licencí, cílí negativní kampaní na vládu i opozici.

Článek

Australská verze Donalda Trumpa, tak často australská média označují miliardáře Clivea Palmera. Odpůrce očkování podnikající v těžebním průmyslu podle deníku The Times ročně díky těžebním licenčním požadavkům, které mu většinou platí čínské těžařské společnosti, vydělá v přepočtu 9,2 miliardy korun.

S bývalým americkým prezidentem Palmera nespojuje jen korpulentní postava a miliardový majetek, v minulých volbách australský miliardář dokonce okopíroval Trumpovo heslo a sliboval, že Austrálii „udělá znovu skvělou“.

Palmerova populistická Strana Sjednocené Austrálie (UAP) podle The Times za reklamu v místním tisku, televizi i online prostoru utratila už na 100 milionů australských dolarů (více než 1,5 miliardy korun). „Je to pro mě jen pár měsíců práce,“ řekl 67letý podnikatel, který doufá v úspěch v květnových všeobecných volbách.

Se jměním, které podle Australian Financial Review činí v přepočtu 200 miliard korun, byl Palmer v květnu loňského roku sedmým nejbohatším mužem Austrálie.

Nejde o první Palmerovu politickou aktivitu. Australská média miliardáři připisují vliv na skutečnost, že labouristé po volbách v roce 2019 skončili v opozici. Palmer tehdy utratil více než 1,3 miliardy korun, z nichž většina mířila na očerňovací kampaň lídra labouristů Billa Shortena.

Tentokrát Palmerova strana tvrdí, že jejím protivníkem nejsou jen labouristé, ale také středopravá vládní koalice v čele s premiérem Scottem Morrisonem. Labouristé se ale podle The Times obávají, že kampaň Palmerovy strany bude znovu primárně cílit na ně.

Podle posledních průzkumů totiž podpora labouristů roste a volební modely předpovídají vítězství právě této strany. Stejně tomu ale bylo i před volbami v roce 2019.

Palmer se dokonce kvůli blížícím se volbám přestěhoval z Queenslandu do přístavu v Sydney, kde kotví jeho „superjachta“. „Vstávám ve dvě hodiny ráno a první hodinu trávím přemýšlením o všech ošklivých věcech, které mohu udělat vládním liberálům nebo labouristům,“ řekl Palmer tento týden novinářům. „Pak od tří do čtyř tyto věci vlastně dělám, dále vymýšlím reklamy a další věci,“ dodal miliardář.

Známý provokatér dlouho popíral, že by se voleb zúčastnil jako kandidát. Nakonec ale oznámil, že bude usilovat o senátorské křeslo. Pomoci mu k tomu má kampaň sázející na vysoce aktuální téma, totiž na dění okolo covidu-19.

Palmerova strana totiž prosazuje „svobodu projevu, svobodu vyznání a svobodu sdružování“. UAP také podle svého programu bojuje proti dalším pandemickým uzávěrám a očkovacím pasům. Strana také požaduje omezení prodeje zemědělské půdy zahraničním investorům a paradoxně také prosazuje vyšetření vlivu společností vlastněných čínskou vládou v Austrálii. UAP chce také v zemi vybudovat železniční síť pro rychlovlaky.

Strana Sjednocené Austrálie ve středu představila více než 150 kandidátů do australského parlamentu, a to pomocí celostránkových novinových inzerátů, kde čtenáři našli kromě fotek i telefonní číslo na každého kandidáta. Ve většině případů se jedná o politické nováčky, výjimkou je pouze bývalý poslanec vládních liberálů Craig Kelly, který zamířil do vedení strany.

Související témata:

Doporučované