Hlavní obsah

Až 36 tisíc migrantů ročně. Albánský parlament schválil dohodu s Itálií

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Albánská opozice dohodu kritizovala, ústavní soud s ní ale nemá problém.

Článek

Migrační dohoda, která umožní přesunout do Albánie část migrantů, kteří žádají o azyl v Itálii, dostala zelenou.

Albánský parlament ji podle očekávání schválil necelý měsíc poté, co se tamní ústavní soud rozhodl, že dokument není v rozporu s ústavou země. Pro bylo 77 ze 140 poslanců.

Připomeňme, že Edi Rama a Giorgia Meloniová dohodu uzavřeli loni v listopadu. Italská premiérka ji následně oslavovala coby „recept“, jak efektivně snížit počet připlouvajících migrantů. A hlásala, že příklad by si z toho měla vzít celá Evropská unie.

Albánská opozice tvrdila, že dokument porušuje ústavu a mezinárodní závazky. A že přesahuje rámec běžné dohody mezi vládami, neboť se Tirana „vzdává své svrchovanosti nad územím, kde mají centra vzniknout“.

Uprchlická centra, kam může ročně zamířit až 36 tisíc migrantů, mají být považována za hraniční nebo tranzitní zóny, kde bude platit italská jurisdikce. Umístěni do nich budou moci být pouze migranti, které italské lodě zachrání mimo italské teritoriální a evropské vody.

Jak Seznam Zprávy psaly již dříve, část Albánců dohodě fandí a souzní s výrokem premiéra, že jde o gesto reciprocity vůči Itálii. Ta v roce 1991 – po pádu komunistického režimu – přijala tisíce Albánců, kteří ze země prchali.

Kritika se na dokument snesla i v Itálii, kde opozice tvrdila, že je „otevřeným porušením mezinárodních a evropských zákonů“ a zemi dělá ve světě jenom ostudu.

O italsko-albánské dohodě s expertem na migraci

„Dohoda s Albánií je strategie, jak se vyhnout odpovědnosti tím, že se o uprchlíky budou starat a jejich žádosti vyřizovat jiné země. Je to typický outsourcing (činnost, jejíž vykonávání někdo přenáší na jiné subjekty, pozn. red.),“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy expert na migraci Robert Stojanov.

„Itálie si udělá v Albánii dvě střediska, kde bude rychlým způsobem a údajně podle italské legislativy provádět tyto procesy. Tím pádem umělým způsobem sníží počet příchozích do Itálie. Když ti lidé dorazí na italské území, ať už na Lampedusu, Sicílii, nebo do jižní Itálie, budou převezeni do Albánie a nebudou figurovat ve statistikách jako italští imigranti,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované