Hlavní obsah

Až pětinásobná přesila. Rusové se chystají k útoku na Donbas

Foto: Profimedia.cz

Vojáci ruských invazních jednotek v rozbombardovaném Činoherním divadle v ukrajinském Mariupolu.

Reklama

Rusko dál posiluje své vojsko a připravuje ho k ofenzivě na Donbas. Zásadní bitva o východ Ukrajiny by mohla začít už koncem týdne.

Článek

Ruské síly se teď koncentrují na třech místech podél hranice s Ukrajinou, píše britská BBC s odkazem na satelitní snímky.

Vojáci a technika se shromažďují v Bělgorodské a Voroněžské oblasti. Desítky stíhaček a bombardérů se přesunuly na letiště u města Lipeck.

U obce Matvějev Kurgan v Rostovké oblasti odhalily satelitní snímky dlouhou vojenskou kolonu směřující na Donbas.

Ukrajinská vláda očekává na východě země mohutnou ruskou ofenzivu. Podle britského listu The Times chce nasadit Moskva do bitvy o Donbas pětinásobný počet vojáků, než čítají řady ukrajinských obránců.

Noviny s odkazem na zdroje z ukrajinského vojenského prostředí píšou, že ruské jednotky se k Donbasu stahují ze všech koutů země. Rusko dává dobytí Donbasu prioritu poté, co vojensky neuspělo u Kyjeva a na severu Ukrajiny. Očekává se, že bitva o Donbas by mohla začít už na konci týdne.

„Hlavním cílem Ruska je východní Ukrajina, usilují i ​​o Chersonskou a Charkovskou oblast. Hrozba však zůstává v jiných regionech Ukrajiny. Je příliš brzy na návrat domů do měst, včetně Kyjeva,“ uvedla ve středu náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Nový ruský velitel

Velení operací ruských invazních sil na Ukrajině převzal generál Alexandr Dvornikov, který má bohaté zkušenosti z bojů v Sýrii. Dosud působil jako velitel Jižního vojenského okruhu. Dvornikov má za cíl sjednotit a centralizovat velení ruské invaze, napsalo britské ministerstvo obrany. O jeho minulosti jsme podrobně psali v tomto článku.

Rusové už zesílili svou vojenskou činnost u ukrajinského města Izjum v Charkovské oblasti, odkud zřejmě připravují útok na Slovjansk. Dobytí stotisícového města, o které se válčilo už v roce 2014, by Rusům umožnilo postup na jihovýchod a obklíčení ukrajinských jednotek.

Roli bude hrát i to, jak dlouho ukrajinští obránci vydrží vzdorovat v těžce zkoušeném Mariupolu. Pokud se podaří Rusům dobýt přístavní město, mohla by mít Moskva na Donbase k dispozici dalších 6 tisíc vojáků k útoku z jihu.

V Mariupolu pokračují boje. Podle generálního štábu ukrajinské armády ruské síly pokračují v náletech na město a útočí na ocelárnu Azovstal a námořní přístav, kde se stále drží ukrajinské jednotky.

Proti Rusům stojí řada nejlepších ukrajinských jednotek a systém zákopů a opevnění.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak ve středu na twitteru vyjádřil vděčnost Spojeným státům za poskytnutou vojenskou pomoc, ale zdůraznil, že Ukrajina potřebuje těžší zbraně, aby se ubránila před očekávaným tvrdším útokem ruské armády.

„Potřebujeme program, jako byl lend-lease (americký program pomoci spojencům za druhé světové války, pozn. red.), více těžkých zbraní pro obranu a odvrácení dalšího ruského barbarství,“ napsal.

Reklama

Doporučované