Hlavní obsah

Bedna s humanitární pomocí zabila nejméně pět Palestinců. Neotevřel se padák

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Palestinci hledají těla po izraelském úderu, 19. října 2023, Rafáh, Pásmo Gazy.

Reklama

Mezinárodní koalice zintenzivnila snahy dostat zásoby do Gazy letecky. Při pátečním humanitárním letu ale došlo ve městě Rafáh k neštěstí, při němž zahynulo nejméně pět Palestinců, kteří čekali na pomoc.

Článek

Na severu Pásma Gazy dnes nejméně pět lidí zabila bedna s humanitárním nákladem, která byla svržená z letadla. Zásilka se zásobami měla podle stanice Al-Džazíra vadný padák a na místě dopadu se předtím shromáždil dav Palestinců čekajících na humanitární pomoc.

Záběry na sociálních sítích zachycují vojenské letadlo, které z malé výšky shodí několik desítek beden s humanitárními zásobami. Ve druhé polovině videa je vidět, že nejméně v jednom případě padák nefunguje správně a bedna padá volným pádem.

Do Gazy letecky dodávají zásoby Jordánsko, Francie, Spojené státy nebo Belgie a Egypt. Není jasné, zda šlo o jednu z těchto zemí, jejíž letoun byl do incidentu zapojený.

Mezinárodní koalice v reakci na zhoršující se humanitární situaci v Pásmu Gazy a váznoucí dodávky pomoci po zemi zintenzivnila snahy dostat do Gazy zásoby letecky. Od začátku války mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás se v tomto směru nejvíce angažovalo Jordánsko, minulý týden své první letecké dodávky oznámily také Spojené státy nebo Belgie.

V Rafáhu na jihu Pásma Gazy je nyní největší koncentrace palestinských civilistů, které z jiných částí oblasti vyhnaly boje. Podle odhadů Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) se tam ukrývá téměř 1,5 milionu lidí.

Reklama

Doporučované