Hlavní obsah

„Bezprecedentní“. Biden posílá Ukrajině největší balík zbraní, slíbil i drony

Foto: Profimedia.cz

Fotografie amerického prezidenta Joea Bidena ze středeční tiskové konference, kde oznámil další dodávky zbraní Ukrajině.

Reklama

aktualizováno •

Americký prezident Joe Biden ve středu oznámil, že USA dodají Ukrajině další zbraně. Půjde o největší dodávku od začátku ruské invaze, má obsahovat i drony a protiletecké systémy s dlouhým dostřelem. Vše za 800 milionů dolarů.

Článek

Pomoc Ukrajině proti ruské invazi dostala nový rozměr. Dodávka zbraní v hodnotě 800 milionů dolarů od USA, kterou ve středu oznámil prezident Joe Biden, je dle jeho slov „bezprecedentní“. Ze zevrubného popisu obsahu zbraňového balíku vyplývá, že Ukrajina získá výraznou posilu protiletecké obrany, o kterou ve videohovoru s americkým Kongresem ve stejný den žádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ujištěním, že Ukrajina bude moct pokračovat s obranou před ruskými letadly a vrtulníky“ je podle Bidena jeho slib dodat 800 protiletadlových systémů. O jaké typy se má jednat prezident USA konkrétně nespecifikoval, ale dodal, že součástí dodávky budou i systémy „s dlouhým dostřelem“.

Opět bez uvedení konkrétních typů Biden zmínil i dodávku dronů. Pravděpodobně jde nicméně o tzv. kamikadze drony Switchblade. Spekulace o zaslání těchto strojů se objevily v amerických médiích ještě před Bidenovým prohlášením, později to serveru Politico potvrdil i republikánský senátor Mike McCaul. Ukrajina jich má podle něj dostat 100. Podle Bidena jsou drony splněním slibu, že USA dodají i nejmodernější techniku, která může pomoct změnit poměr sil ve prospěch Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Dronů Switchblade existuje víc verzí, které se liší velikostí a výkonem, obecně jde ale o o malé drony, které lze přenášet v batohu a odpalovat z malého zařízení připomínajícího minomet. Na rozdíl od klasických dronů slouží spíš jako řízené střely. Ve vzduchu se neudrží dlouho, díky zabudované kameře je ale lze navést na cíl s vysokou přesností. Kamikadze se jim říká proto, že na cíl nestřílí, ale samy do něj narazí a explodují. Mohou letět rychlostí přes 100 km/h a díky malým rozměrům je nezachytí radary.

Mimo zbraní protivzdušné obrany mají USA poslat i 9 tisíc střel proti obrněným cílům, které podle Bidena dosud Ukrajinci „používají s velkou úspěšností k ničení tanků a obrněných vozidel invazních vojsk“.

Součástí dodávky bude i 7 tisíc dalších zbraní včetně kulometů, granátometů a brokovnic. Ty podle Bidena poslouží i jako vybavení pro muže a ženy z řad civilistů, kteří se rozhodli zapojit se do obrany země. Spojené státy dále pošlou i 20 milionů nábojů do různých zbraní od těch ručních až po minomety a artilerii.

Biden také upozornil, že kromě Spojených států plánují v podpoře dodávkami zbraní pokračovat i další spojenci z NATO. Kromě toho Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za válečného zločince, čemuž se dosud Bílý dům dosud vyhýbal. Podle mluvčí Jen Psakiové to Biden řekl „od srdce“.

Zbraně za miliardu dolarů během pár dní

Jen před několika dny přitom Biden schválil poslat zbraně (rovněž zahrnující protitankové a protiletecké střely, konkrétně Stinger a Javelin) v hodnotě 200 milionů dolarů. Dohromady s nově oznámeným balíkem tedy USA během méně než týdne slíbily Ukrajině dodat zbraně v hodnotě jedné miliardy dolarů. S první zbraňovou dodávkou v hodnotě 350 milionů dolarů, kterou Spojené státy slíbily už krátce po začátku invaze minulý měsíc, celková suma tvoří přes 1,3 miliardy, a to stále není všechno.

Podle deníku Washington Post Spojené státy Ukrajině za loňský rok na vojenskou pomoc daly celou miliardu dolarů a už od prosince podle uniklých dokumentů dodávají do země zbraně jako protibunkrové střely M141, automatické granátomety Mk19, rotační kulomety M134, brokovnice M500 a ochranné obleky pro pyrotechniky.

Peníze na zbraně půjdou z celkových 13,6 miliardy dolarů vyhrazených na pomoc Ukrajině a zemím východní Evropy, kam proudí největší nápor uprchlíků. Jde o součást federálního rozpočtu na tento fiskální rok, který Biden podepsal v úterý.

Ukázka automatického granátometu Mk19:

Výrazně pomáhá i Evropa

Další ceněné protitankové a protiletecké zbraně posílá na Ukrajinu i celá řada dalších států, podle New York Times jich je už nejméně 14. 

Konkrétně jde kromě výše zmiňovaných stingerů nebo javelinů například o britské protitankové střely NLAW, německé Panzerfaust-3, které poslalo Nizozemsko a velké množství dalších zbraní proti obrněným cílům pocházejících ještě ze sovětské éry, které poslalo například Česko a Slovensko.

V úterý o další zásilce zbraní v hodnotě 700 milionů korun rozhodla právě také česká vláda. Ministerstvo obrany přitom už dřív na Ukrajinu poslalo zbraně za 750 milionů. Šlo o munici, samopaly, kulomety, odstřelovačské pušky, protiletecké střely S-2 a další zbraně, které z bezpečnostních důvodů nebyly specifikovány.

Dodávky jdou rychle

Kolik zbraní už je na Ukrajině, se přesně neví. Dodávky jdou ale podle všeho dost rychle. Podle New York Times se například povedlo za hranice Ukrajiny za méně než týden dodat 17 tisíc protitankových střel. CNN zase píše, že vybavení v hodnotě 300 milionů dolarů (z původního balíku za 350 milionů dolarů) od USA podle úřadů na Ukrajinu dorazilo za o něco málo déle než dva týdny.

NYT k tomu dále dodávají, že přesun zbraní do velké míry usnadňovala absence ruských útoků na konvoje. Před několika dny nicméně Moskva varovala, že zásobování Ukrajiny zbraněmi Západem „není jen nebezpečným krokem“, ale dělá z těchto konvojů „legitimní vojenské cíle“. Podle zdrojů NYT z Pentagonu ale Rusko na konvoje dosud neútočilo z toho důvodu, že „je zaneprázdněné boji v jiných částech Ukrajiny“.

Situace se může ale kdykoliv změnit a podle odborníků se mohou konvoje stát snadným cílem ruských stíhaček. Dodávky může případně zkomplikovat i odříznutí cílových destinací ruskými vojsky.

Reklama

Související témata:

Doporučované