Hlavní obsah

Biden chválil ekonomický pokrok a volal po zákazu útočných pušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Biden při letošním poselství o stavu unie.

Reklama

Joe Biden pronesl v úterý tradiční poselství o stavu unie. Vyzdvihl především americkou obnovu ekonomiky a vyzval republikány ke spolupráci. Otevřel také domácí témata, která by mohla být zásadní v jeho prezidentské kampani.

Článek

Americký prezident Joe Biden ve svém úterním poselství o stavu unie vyzdvihl ekonomické oživení USA po pandemii covidu-19 a uvedl, že nezaměstnanost je nejnižší za posledních padesát let a inflace klesá.

Zároveň vyzval republikány, kteří mají po loňských volbách většinu ve Sněmovně reprezentantů, aby zrušili unijní dluhový strop a podpořili daňovou politiku, která by byla vstřícnější k americké střední třídě, upozornila agentura Reuters.

„Příběh Ameriky je příběhem pokroku a odolnosti. Jsme jedinou zemí, která z každé krize vyšla silnější, než když do ní vstupovala. To se nám teď opět daří,“ pronesl Biden na úvod svého víc než hodinového projevu.

Poznamenal, že covid-19 už neovládá životy Američanů a že demokracie v USA je nezlomná. Prezident připomněl také předloňský útok na Kapitol, který označil za největší ohrožení americké demokracie od dob občanské války.

Joe Biden ve svém projevu otevřel mnohá domácí témata, která by mohla být zásadní v jeho předvolební kampani. Jak ale připomíná televize CNN, osmdesátiletý politik zatím svou kandidaturu v příštích prezidentských volbách nepotvrdil.

Jak se daří Bidenovi v Bílém domě?

Bidenova popularita v posledním roce znatelně klesla, v posledních týdnech si však připisuje jeden úspěch za druhým. Co stojí za jeho propadem v průzkumech? Přichází bod zlomu? A chtějí demokraté, aby znovu kandidoval? Přečtěte si v analýze Seznam Zpráv:

Domácí témata jako prezidentská kampaň?

Americký lídr v úterý večer hovořil například o tom, že od jeho nástupu do úřadu bylo v USA vytvořeno 12 milionů nových pracovních míst, což je více, než se podařilo jiným americkým prezidentům za celé jejich volební období. Doplnil, že nezaměstnanost se v unii drží na 3,4 % s tím, že jde o nejnižší hodnotu za posledních padesát let.

S odkazem na smrt devětadvacetiletého Tyrea Nicholse, který zemřel v lednu v Tennessee po brutálním zásahu policistů, se Biden vyslovil také pro policejní reformu a zákaz útočných pušek. Sklidil potlesk republikánů i demokratů, když označil většinu policistů za „dobré a slušné lidi“, ale dodal, že „když policisté nebo policejní oddělení poruší důvěru veřejnosti, musíme je pohnat k odpovědnosti“.

Prezident rovněž uvedl, že bude usilovat o zachování přístupu k potratům a hodlá blokovat legislativu, která by tomu bránila. Celostátní právo na potrat, které vycházelo z verdiktu v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973, zrušil americký nejvyšší soud loni v červnu.

Demokraté a republikáni mohou navíc podle Bidena navzdory tvrzením cyniků spolupracovat. Prezident připomněl, že od nástupu do úřadu podepsal víc než 300 zákonů, na nichž se podíleli jak republikáni, tak demokraté. „Pokud jsme dokázali spolupracovat v minulém Kongresu, nevidím důvod, proč bychom nemohli spolupracovat i v tomto novém Kongresu,“ podotkl.

Inflaci pak americký lídr označil za globální problém, který souvisí s ruskou invazí na Ukrajinu. Upozornil ale, že inflace v USA klesá a s tím také ceny pohonných hmot. Zároveň poukázal na předloňský balík investic do infrastruktury a zdůraznil, že je potřeba v investicích pokračovat. Ohlásil také nové normy, které budou vyžadovat, aby stavební materiály ve federálních infrastrukturních projektech byly vyrobeny v USA.

Bidenovy problémy

Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou funguje plně teprve chvíli, na paty Joeu Bidenovi ale šlape poctivě. Kromě vyšetřování údajně zapomenutých dokumentů už se politici zabývají i stažením vojáků z Afghánistánu.

Část projevu pak prezident věnoval zahraniční politice. Zdůraznil především pokračující podporu Ukrajině a fakt, že Spojené státy nechtějí konflikt s Čínou. Uvedl, že jeho země je ochotná spolupracovat s Pekingem v oblastech, kde to slouží americkým zájmům a je to prospěšné celému světu.

S patrným odkazem na sestřelení čínského balonu, který měl podle Washingtonu sloužit ke špionáži, ale poznamenal, že USA nedopustí, aby Čína ohrožovala jejich suverenitu.

Nepopulární Biden

Navzdory svým snahám o sjednocení země a vyzdvihnutí amerických úspěchů zůstává Joe Biden silně nepopulární. V posledním průzkumu veřejného mínění agentur Reuters/Ipsos se jeho podpora zvýšila o pouhý jeden procentní bod, na 41 %.

Tato hodnota je jednou z nejnižších za celé Bidenovo volební období, přičemž 65 % Američanů uvádí, že věří, že země jde špatným směrem. Pro srovnání, ještě minulý rok šlo pouze o 58 % obyvatel unie.

Agentura Reuters připomněla, že podobné nepopularitě čelil na podzim roku 2020 také tehdejší prezident, republikán Donald Trump.

Reklama

Doporučované