Hlavní obsah

Biden podepsal dekret, který má posílit prověrky při nákupu zbraní

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Legislativa, která by vyžadovala prověřování trestní minulosti při prodeji všech zbraní, v americkém Senátu vázne. Proti jsou i někteří demokraté.

Článek

Americký prezident Joe Biden v úterý na místě lednové hromadné střelby v kalifornském městě Monterey Park podepsal dekret, který má zpřísnit prověrky při nákupu střelných zbraní. Jeho cílem je přiblížit USA „co nejvíce k všeobecným kontrolám bez dalších právních předpisů“. Měl by tak znemožnit prodej střelných zbraní osobám považovaných za nebezpečné, píše agentura Reuters.

Všeobecné kontroly neboli požadavek, aby se informace o kupujícím před uskutečněním prodeje prověřily v databázi FBI - jsou považovány za klíč k odstranění právních mezer, které umožňují nelegální nákupy. Změna se těší podpoře velké většiny americké veřejnosti.

Zákony „červené vlajky“

Bidenův exekutivní příkaz, který nevyžaduje souhlas Kongresu, rovněž vyzývá ke zvýšení informovanosti veřejnosti o bezpečném skladování střelných zbraní a o zákonech „červené vlajky“, známých také jako ochranné příkazy proti extrémnímu riziku.

Tyto zákony, platné v 19 státech a v Kolumbijském distriktu, kam spadá metropole Washington, umožňují jednotlivcům požádat soud o dočasné zabavení zbraní osobám s potenciálně násilným nebo škodlivým chováním.

Přesto legislativa, která by vyžadovala prověřování trestní minulosti při prodeji všech zbraní, v Senátu vázne. Proti jsou i někteří demokraté, píše server BBC.

V USA je ročně zastřeleno více než 40 000 lidí. Biden pak sází na to, že voliči jeho aktivnější protizbraňovou politiku ocení v nadcházejících volbách. Republikánská strana svého kandidáta do voleb v roce 2024 zatím stále hledá. Jistě se ale bude jednat o osobu upřednostňují expanzivnější práva na držení zbraní, jelikož republikáni jsou úzce napojení na zbraňové lobby, jako je například Národní střelecká asociace.

Bidenův příkaz rovněž navrhuje, aby federální vláda reagovala na masové střelby koordinovaně, podobně jako Washington reaguje na přírodní katastrofy. Prezident dál požádal svůj kabinet, aby vypracoval strategii, která by komunitě postižené masovou střelbou poskytla například traumatologické poradenství nebo finanční pomoc.

Reakce na exekutivní příkaz byly v úterý převážně pozitivní. Koalice Everytown for Gun Safety napsala, že „zvýší bezpečnost komunity, přiměje k odpovědnosti zbrojní průmysl a nepoctivé prodejce zbraní v našich komunitách a zachrání životy“, zatímco občanská skupina Moms Demand Action dodala, že „zdvojnásobí pokrok“ dosažený v loňském roce.

Podle některých zastánců práva na držení zbraní ale kontroly porušují práva a zároveň nezabraňují zločincům v jejich získávání.

Prezident loni podepsal zákon o bezpečnějších komunitách, který je nejvýznamnějším právním předpisem o kontrole zbraní za posledních 30 let. Od té doby však republikáni získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, čímž pro příští dva roky skončila prakticky jakákoli šance na další zbraňovou legislativu, jako jsou Bidenem navrhované zákazy útočných zbraní a velkokapacitních zásobníků.

Reklama

Doporučované