Hlavní obsah

Bílý dům chce svázat Írán novou smlouvou. Má zastavit obohacování uranu

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Ebráhím Raísí

Reklama

Íránu svítá naděje na možné uvolnění části mezinárodních sankcí. Spojené státy s ním totiž jednají o dočasné dohodě o zmrazení obohacování uranu. Chtějí tak zabránit situaci, kdy by Írán získal jadernou bombu.

Článek

Spojené státy jednaly v posledních týdnech s představiteli evropských zemí a Izraele o návrhu na dočasnou dohodu s Íránem. Ta by spočívala v uvolnění části protiíránských sankcí výměnou za částečné omezení íránského jaderného programu. V pondělí večer o tom informoval izraelský server Axios.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena už o dohodě jednala s Íránci v lednu, v únoru pak o ní řekla spojencům z Evropy (Francii, Německu a Británii) a Izraele. Navzdory tomu, že dohoda je zřejmě blízko, se nezdá, že by Írán chtěl v tuto chvíli cokoliv z ní plnit, řekl Axiosu nejmenovaný zdroj.

Írán údajně americký návrh zná, v tuto chvíli ho ale odmítá.

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost řekl, že prezident Biden je „absolutně odhodlán zajistit, aby Írán nikdy nezískal jadernou zbraň“. „Stále věříme, že diplomacie je nejlepší způsob, jak tohoto cíle dosáhnout.“

Ještě v lednu přitom mluvčí americké diplomacie Ned Price tvrdil, že návrat k mezinárodní dohodě o kontrole íránského jádra (známé pod zkratkou JCPOA) není na programu, a ujišťoval o „absolutní shodě“ USA a Izraele na tom, že Islámská republika se nesmí dostat k jaderným zbraním. „Íránci zabili vyhlídky na rychlý návrat k dodržování JCPOA,“ dodal tehdy.

Rusko-íránská spolupráce

Potvrzuje se další prohloubení armádní spolupráce mezi oběma zeměmi. Rusko už používá drony vyrobené v Íránu k útokům na Ukrajině. Írán uzavřel dohodu o nákupu víceúčelových stíhacích letounů Suchoj Su-35.

Obohacování uranu pokračuje

Izrael nedávno řekl evropským i americkým spojencům, že pokud Íránci začnou obohacovat uran na více než 60 procent, bude následovat vojenský úder.

Už nyní má podle zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii Írán k dispozici 87,5 kilogramu na 60 procent obohaceného uranu. Experti říkají, že pokud dokážou Íránci obohacovat uran na 90 procent, mohou sestavit jadernou bombu.

O Íránu jednal v pondělí izraelský ministr zahraničí Eli Cohen s francouzskou ministryní zahraničí Catherine Colonnovou. „Izrael a Francie se vzájemně shodují na nebezpečí jaderného Íránu. Pouze rozhodné a koordinované kroky Západu povedou k sankcím, které utáhnou smyčku na krku vládě teroru v Teheránu,“ napsal na twitteru.

Po návštěvě Francie zamířil Cohen do Prahy, kde ho čeká schůzka se šéfem české diplomacie Janem Lipavským.

Jednání s íránskými diplomaty probíhají v době, kdy teokratický režim pokračuje v násilném potírání revolučních protestů vyvolaných násilnou smrtí Kurdky Mahsy Amíníové.

Režim ajatolláhů popravuje politické vězně, posílá na dlouhé roky za mříže opoziční aktivisty i novináře. Poslední obětí režimu se podle lidskoprávní agentury HRANA stal politický vězeň Mohjeddín Ebrahímí, kterého režim popravil 17. března.

Ebrahímí byl zatčen v říjnu 2017 za údajné držení alkoholických nápojů v oblasti hraničící s Irákem. Odsouzen k smrti byl za kolaboraci s jednou protirežimní politickou stranou. Původní rozsudek putoval ještě k posouzení k Íránským revolučním gardám, které ho podpořily.

Reklama

Doporučované