Hlavní obsah

Blinken je v Číně. Jedná se „konstruktivně“, ale rizikem je téma Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Antony Blinken a Čchin Kang.

Reklama

Americký ministr zahraničí Antony Blinken přiletěl do Číny. Stal se tak prvním šéfem americké diplomacie, který asijskou velmoc za pět let navštívil. Obě země ale předeslaly, že od návštěvy neočekávají průlom v napjatých vztazích.

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken zahájil dvoudenní návštěvu Číny. Podle amerických představitelů je hlavním cílem rozhovorů stabilizace vztahů, které jsou nyní mimořádně napjaté.

Blinken je za posledních pět let navíc prvním americkým ministrem zahraničí, který tuto asijskou velmoc navštívil, a současně nejvyšším americkým představitelem, který takovou cestu podnikl od nástupu prezidenta Joea Bidena do funkce na začátku roku 2021, poznamenala stanice CNN.

Blinken se v Pekingu v neděli sešel s čínským ministrem zahraničí Čchin Kangem. Washington rozhovory označil za upřímné, věcné a konstruktivní. Peking označil za nejvýznamnější riziko v čínsko-amerických vztazích otázku Tchaj-wanu, popsala výsledky jednání agentura Reuters.

„Ministr zdůraznil význam diplomacie a udržování otevřených komunikačních kanálů v celé řadě otázek, aby se snížilo riziko nesprávného vnímání a špatného odhadu,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller. Dodal, že oba ministři se dohodli na dalším společném jednání v USA, termín bude určen později.

Blinken podle amerických úředníků vyjádřil přání stabilizovat vztahy mezi oběma mocnostmi a zabránit tomu, aby se soupeření zvrhlo v konflikt. Dal také velmi jasně najevo, že Spojené státy se nechtějí od Číny odpoutat.

Předchozí čínsko-americká jednání

Před zahájením summitu G20 se konečně osobně setkali Joe Biden a Si Ťin-pching. V sázce bylo mnoho, ani tak si od jednání na pozadí nebezpečně vyostřených čínsko-amerických vztahů nikdo mnoho nesliboval.

Čchin podle čínských médií uvedl, že Peking je odhodlán budovat stabilní, předvídatelné a konstruktivní vztahy s USA.

Představitelé obou vlád již dříve předeslali, že od návštěvy neočekávají průlom v řadě klíčových otázek, které napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa stupňují. Spory se týkají například obchodu, dále snahy Spojených států brzdit čínský polovodičový průmysl, ale také otázky samosprávného Tchaj-wanu a dodržování lidských práv v Číně.

Návštěva má připravit půdu pro další jednání

V rámci dvoudenní Blinkenovy cesty média bedlivě sledují, zda se americký představitel sejde s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Předchozí cesty šéfů americké diplomacie často zahrnovaly setkání tváří v tvář s nejvyšším čínským představitelem, ale vztahy mezi velmocemi jsou nyní nejhorší za poslední desetiletí.

Blinken měl Peking původně navštívit již už v únoru, ale cestu tehdy zrušil kvůli přeletu čínského špionážního balonu nad Spojenými státy. Incident tehdy výrazně narušil vztahy mezi mocnostmi.

Očekává se, že návštěva amerického ministra připraví půdu pro další bilaterální jednání v nadcházejících měsících. A to včetně možných návštěv americké ministryně financí Janet Yellenové a ministryně obchodu Giny Raimondové nebo setkání prezidentů obou zemí na mnohostranných summitech později v tomto roce.

Blinkenova návštěva navazuje na řadu setkání amerických a čínských představitelů, která se uskutečnila v posledních týdnech.

V květnu se americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan setkal s nejvyšším čínským diplomatem Wangem Yi ve Vídni, následovaly rozhovory mezi obchodními představiteli obou zemí ve Washingtonu. Do USA přijel také nový čínský velvyslanec, který přislíbil posílení vztahů v době „vážných obtíží a výzev“.

„Čína a USA již mají za sebou poměrně časté diplomatické kontakty na vysoké úrovni, což vše naznačuje, že se obě strany postupně vracejí na správnou cestu,“ uvedl pro CNN Šen Dingli, expert na čínskou zahraniční politiku.

Kontakty mezi nejvyššími vojenskými představiteli obou zemí jsou však stále na bodu mrazu. Čína minulý měsíc v Singapuru odmítla nabídku na formální setkání ministra obrany Lloyda Austina s čínským ministrem obrany Li Šang-fu, na kterého USA uvalily sankce, připomněl deník The Washington Post.

Reklama

Doporučované