Hlavní obsah

Blízko Tchaj-wanu přelétala čínská vojenská letadla, ostrov čekají volby

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto: výcvik tchajwanských záložnic.

Reklama

Tchaj-wan hlásí, že v okolí ostrova se pohybují čínská vojenská letadla a válečné lodě. Peking pokračuje ve vojenských aktivitách tři týdny před tchajwanskými volbami.

Článek

Vláda na Tchaj-wanu v sobotu oznámila novou aktivitu čínské armády v blízkosti ostrova. Podle ministerstva obrany se nad okolními vodami objevilo deset vojenských letadel, které doprovázely válečné lodě. Manévry přicházejí v době kampaně před prezidentskými a parlamentními volbami na Tchaj-wanu – ostrově, který vláda v Pekingu považuje za čínskou provincii. Uvedla to agentura Reuters.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že přítomnost čínských letounů zaznamenalo od 13:30 místního času (06:30 SEČ). Deset letadel včetně stíhaček podle něj překročilo symbolickou střední linii v Tchajwanském průlivu nebo se pohybovalo jinde v blízkosti Tchaj-wanu. Na společných hlídkách se podílely také lodě, uvádí ministerstvo.

Střední linie v Tchajwanském průlivu byla kdysi brána jako pomyslná bariéra mezi Čínou a Tchaj-wanem, čínská letadla se však nyní běžně dostávají za ni. Stalo se tak například i v září, kdy tchajwanská vláda evidovala za 24 hodin asi stovku čínských vojenských letadel v okolí ostrova.

Vztahy s Pekingem jsou jedním z hlavních motivů kampaně před volbami, které se na Tchaj-wanu konají 13. ledna. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. Ostrov je však od roku 1949 de facto nezávislý a posledních více než 20 let má demokratické zřízení. Jeho současná vláda nároky Pekingu odmítá a trvá na tom, že jedině místní obyvatelé mohou rozhodovat o své budoucnosti. Drtivá většina zemí světa ale respektuje politiku jedné Číny a Tchaj-wan jako samostatný stát neuznává.

Reklama

Související témata:

Doporučované