Hlavní obsah

Bloomberg: Zelenskyj chce během cesty po západní Evropě získat podporu

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na snímku z ledna 2024.

Reklama

Podle zdrojů Bloombergu hodlá patrně navštívit Paříž nebo Berlín. Očekává se, že se zúčastní i samotné konference v Mnichově.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje v souvislosti s bezpečnostní konferencí v Mnichově cestu po západoevropských hlavních městech, během níž chce své zemi zajistit další podporu. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Bloomberg s tím, že plán ještě není definitivní. Bezpečnostní konference se v Mnichově koná od pátku do neděle.

Během své cesty po Evropě se bude pravděpodobně snažit získat bezpečnostní záruky, míní také zdroje agentury. Podle ní má Zelenskyj zájem uzavřít bezpečnostní dohody se zeměmi skupiny G7 pro případ, že by současná válka skončila a Rusko by v budoucnu znovu Ukrajinu napadlo. První podobnou dohodu Kyjev uzavřel v lednu s Británií, připomněla agentura.

Zelenského kancelář z bezpečnostních důvodů prezidentovy cestovní plány nekomentuje. Ke zprávě agentury se nechtěly vyjádřit ani německá a francouzská vláda.

Ukrajinský prezident se snaží zajistit své zemi pokračování vojenské podpory v době, kdy se v USA o další pomoc Kyjevu svádějí politické boje, podotkl Bloomberg. Americkým Senátem zatím neprošel návrh, který počítá asi se 60 miliardami dolarů pro Ukrajinu (asi 1,5 bilionu korun). O peníze požádala vláda prezidenta Joea Bidena už loni v říjnu.

Reklama

Doporučované