Hlavní obsah

Boje jsou těžké, ukrajinské jednotky ale postupují, oznámil Zelenskyj

Foto: Review News, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany mezitím ohlásila osvobození celkem sedmi obcí.

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělním večerním projevu informoval o ukrajinském postupu na bojišti.

„Boje jsou těžké, ale je tu postup, a to je rozhodující. Ztráty nepřítele jsou přesně to, co potřebujeme,“ oznámil Zelenskyj ve svém večerním videoprojevu.

„Děkuji našim chlapcům za každou ukrajinskou vlajku, která se nyní vrací na své právoplatné místo ve vesnicích na nově deokupovaném území,“ dodal s tím, že operace ukrajinským jednotkám v současné době ztěžuje deštivé počasí.

Sedm osvobozených obcí

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dříve na sociálních sítích oznámila, že ukrajinská vojska během protiofenzívy na jihu země osvobodila sedm obcí.

Útočné uskupení podle náměstkyně postoupilo o 6,5 kilometru a osvobodilo území o rozloze 90 kilometrů čtverečních.

Podívejte se na záběry z osvobozených obcí

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry, na kterých její jednotky v rámci protiofenzivy osvobozují vesnice, které Rusové loni okupovali.

Maljarová jako osvobozené jmenovala obce Lobkove, Levadne, Novodarivka, Neskučne, Storoževe, Makarivka a Blahodatne. Dobytí některých z nich ohlásili ukrajinští vojáci podle médií již o víkendu.

Agentura AFP poznamenala, že ukrajinská armáda hlásí postup také u města Bachmut na východě země, zatímco Moskva tvrdí, že ukrajinské útoky na východě a jihu odrazila.

I Zelenskyj v pondělí uvedl, že je obzvlášť vděčný za Bachmut, kde ukrajinská armáda získává větší kontrolu. Tvrzení obou znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

AFP dodala, že podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ukrajinský postup na západě Doněcké a Záporožské oblasti potvrdily i ruské zdroje, které se jej současně snaží bagatelizovat.

Reuters poznamenal, že jde o nejrychlejší ukrajinský postup za sedm měsíců, a dodal, že Ukrajinci se snaží o ukončení ruské okupace jižní a východní Ukrajiny navzdory početní převaze Ruska v množství vojáků, munice a letadel.

Reklama

Doporučované