Hlavní obsah

Boje o Kyjev pokračují. Ukrajina ztratila kontrolu nad severním příjezdem

Video: Ukrajinská armáda brání Kyjev. Ve městě Ivankiv nechala odpálit most, aby zpomalila postup ruských jednotek.Video: AP

 

Reklama

Na Ukrajině po invazi ruské armády pokračují tvrdé boje. Pozornost se nyní soustředí na metropoli Kyjev, do níž podle ukrajinské armády chtějí ruská vojska proniknout. Nad severním příjezdem do města již obránci ztratili kontrolu.

Článek

Na mostě přes řeku Dněpr, která rozděluje východní a západní Kyjev, vypukly intenzivní boje, napsala agentura AP. Most bránilo asi 200 příslušníků ukrajinských sil, kteří se skrývali za obrněnými vozidly a pod mostem. Další klíčový most vedoucí do hlavního města ukrajinská armáda odstřelila.

Z města také ve velkém prchají civilisté, v průběhu dne se tvořily obrovské kolony, jak u výjezdů z města, tak na benzinových pumpách. Stovky lidí se také snaží město opustit veřejnou dopravou, na vlakovém nádraží se tak zoufalí lidé strkali a mačkali. Situaci museli rovněž korigovat příslušníci ukrajinské armády.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že jeho země zůstala sama v boji proti ruské armádě a označil nově přijaté západní sankce vůči Moskvě za nedostatečné. Ukrajinské ministerstvo obrany požádalo obyvatele, aby zůstali doma a hlásili pohyby ruské techniky.

Přestože se podle CNN i dalších médií hlavní složka té části ruské armády, která směřuje na Kyjev, odpoledne nacházela asi 30 kilometrů od metropole, město dnes zaznamenalo řadu ostřelování i ozbrojených střetů.

Kyjev: Největší nebezpečí pozorujeme od severu

Kancelář ukrajinského prezidenta pojmenovala momentálně nejnebezpečnější směr ruské invaze, jde podle ní o směr Dymer-Ivankiv, což jsou místa severně od metropole. Bojuje se také v Hostomelu, Vorzelu a Buči, které se nacházejí v blízkosti Kyjeva.

Ruský opoziční deník Novaja Gazeta zveřejnil mapu, na níž je vidět, jak momentálně situace v Kyjevě vypadá.

Foto: Seznam Zprávy

Střelba je v Kyjevě podle deníku Novaja Gazeta slyšet na řadě míst.

I podle agentury AP ruské invazní síly postoupily až na předměstí ukrajinské metropole. Městem ráno zněl opět letecký poplach a obyvatelé byli vyzváni, aby se odebrali do krytů, píše Reuters. To nepomohlo ve všech případech, jak ukázalo video, na němž se zřejmě ruský tank srazil s civilním vozidlem. Řidič z nehody naštěstí vyvázl bez zranění.

Podle agentury Unian, která se odvolává na poradce ukrajinského ministra vnitra, vjíždí do metropole ukrajinská vojenská technika, aby armáda město bránila. Poradce zároveň požádal obyvatele města, aby pohyby vojska nefotografovali a nenatáčeli a případné záběry nezveřejňovali.

Střelba byla podle agentury AP dnes slyšet také u vládní čtvrti v centru ukrajinské metropole i z obytné čtvrti Minský masiv na severu Kyjeva. Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek pozdě večer varoval, že ukrajinská metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze. Výbuchy zřejmě zasáhly i rezidenční čtvrť Trojaščina.

Ukrajinský generální štáb ve čtvrtek pozdě večer varoval, že ukrajinská metropole je patrně hlavním cílem ruské invaze, k městu se podle zpráv médií probíjejí ruské tanky. Podle některých zpráv se ale ruské jednotky setkaly s větším odporem, než Rusko původně čekalo.

Kličko: Kyjev vstoupil do obranné fáze

Starosta města a bývalý boxer Vitalij Kličko mezitím řekl, že Kyjev vstoupil do obranné fáze, situace je podle něj složitá. „V některých čtvrtích jsou nyní slyšet výstřely a výbuchy. Ukrajinští vojáci zneškodňují diverzní skupiny. Bohužel některé z těchto skupin sabotérů už pronikly do Kyjeva. Nepřítel chce srazit hlavní město na kolena a zničit nás,“ řekl Kličko podle serveru Ukrajinska pravda.

Starosta zároveň apeloval na obyvatele Kyjeva, zejména ve čtvrti Oboloň, aby neopouštěli své domovy a úkryty. „Udělejte si zásoby vody, jídla a nezbytných věcí, připravte si teplé oblečení, deky, které si můžete vzít do úkrytu,“ dodal.

Sám starosta společně se svým bratrem, který je rovněž boxerskou legendou, oznámil, že bude Kyjev bránit.

Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvatele Kyjeva před přítomností ruských sabotérů v Oboloni, což je jedno ze sídlišť v severní části metropole. Ministerstvo Kyjevany požádalo, aby si připravili zápalné lahve a nepřítele pomohli zneškodnit, uvedla agentura Unian.

„Žádáme občany, aby hlásili pohyb techniky. Vyrobte Molotovovy koktejly, zneškodněte okupanta! Civilistům – buďte opatrní. Neopouštějte domov!“ napsalo ukrajinské ministerstvo obrany na facebooku. Úřady zároveň požádaly Ukrajince, kteří mají webové kamery, aby nezveřejňovali záběry na internetu a nepřítel se tak nedostal k informacím o ukrajinské armádě, píše RBK Ukrajina.

Rusko obsadilo strategické letiště Hostomel

Ruské ministerstvo obrany později podle agentury TASS sdělilo, že ruští výsadkáři obsadili strategické vojenské letiště Hostomel, které se nachází na okraji Kyjeva. Moskva zároveň tvrdí, že při dobývání letiště ruští vojáci zlikvidovali 200 příslušníků ukrajinských sil a ruské vojsko posléze odřízlo ukrajinskou metropoli ze západu. Ukrajina tuto informaci nepotvrdila.

Letiště v Hostomelu má dlouhou vzletovou a přistávací dráhu vhodnou pro těžká dopravní letadla. Jeho obsazení umožňuje Rusku přepravovat vojáky přímo na předměstí Kyjeva. Hostomel leží sedm kilometrů severozápadně od Kyjeva. Vedle Hostomelu probíhaly boje také ve Vorzelu a Buči, které se nacházejí v blízkosti Kyjeva.

+4

Na Kyjev přes noc dopadly nejméně dvě rakety, tvrdí Ukrajina

V metropoli se nad ránem rozezněl letecký poplach a obyvatelé byli vyzváni, aby se odebrali do krytů.

Z Moskvy naopak dnes několikrát zaznělo, že armáda nepodniká na Kyjev raketové útoky. Napsala to mimo jiné ruská tisková agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva obrany. Kyjevský starosta Vitalij Kličko ale podle agentury AP uvedl, že nejméně tři lidé dnes utrpěli zranění poté, co raketa zasáhla několikapatrový obytný dům v metropoli.

Zdroj agentury TASS z ruského ministerstva obrany sdělil, že jasný záblesk, který byl vidět nad městem na nočním nebi, a jeho „následný pád na obytný dům má zcela jiné vysvětlení“. Agentura RIA Novosti později napsala, rovněž s odkazem na zdroj z ruského ministerstva obrany, že záblesk vznikl, když ukrajinská protivzdušná obrana omylem sestřelila ukrajinskou stíhačku Su-27.

Ukrajinská armáda už dříve oznámila, že zneškodnila skupinu ruských diverzantů, kteří se podle ní zmocnili dvou vozidel ukrajinské armády a v převlečení za ukrajinské vojáky se pokoušeli proniknout z Oboloně dál do centra Kyjeva. Armáda zároveň vydala varování, že sabotážní a průzkumné skupiny ruských sil používají ukrajinské vybavení.

Ruské síly přišly během invaze o 2 800 vojáků, tvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany. Podle serveru Ukrajinska pravda jde o zabité, raněné a zajaté. Náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová dále tvrdí, že ruské síly přišly od začátku invaze o zhruba 80 tanků, 516 bojových obrněných vozidel, deset letadel a sedm vrtulníků. Údaje nelze ověřit z jiných zdrojů.

Prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že od začátku ruského vojenského útoku přišlo o život 137 ukrajinských občanů a přes 300 utrpělo zranění.

V Rusku úřady zadržely přes 1 830 lidí, kteří demonstrovali proti válce na Ukrajině. Údaj potvrdil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, který zároveň zatýkání odsoudil.

Reklama

Doporučované