Hlavní obsah

Brazílie k Venezuele pošle další vojáky. Bojí se přelití konfliktu o ropný region

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Venezuelský prezident Nicolás Maduro.

Reklama

Brazílie rozhodla, že na hranici s Venezuelou vyšle jednotky poté, co venezuelská vláda oznámila, že s ohledem na výsledky referenda začne „podnikat postupné kroky“, aby nad sporným guyanským regionem získala moc.

Článek

Plán Caracasu vojensky obsadit guyanský region Essequibo, který je bohatý na ropu a zabírá kolem dvou třetin celkového území země, vyvolal reakci brazilské vlády, jež se rozhodla posílit vojenskou přítomnost na hranici s Venezuelou kolem města Boa Vista. Podle informací BBC do oblasti míří vojáci i obrněná vozidla.

Největší jihoamerická země chce zabránit tomu, aby se válečné operace přelily na její území, což podle některých reálně hrozí. Terén na guyansko-venezuelské hranici je příliš nehostinný pro přesun jednotek. Vpád do Essequiba je tudy logisticky téměř nemožný. Venezuelská armáda bude v tom případě muset projít přes brazilské území, aby do sporného regionu mohla vstoupit z jihu.

Spor o region se vede již od 19. století, kdy byla ještě Guyana, jíž region náleží, britskou kolonií. Venezuela obnovila zájem o toto území v souvislosti s nálezem nových ložisek ropy při pobřeží Essequiba.

Napětí roste od oznámení výsledků nedělního referenda, které pořádala venezuelská vláda. Podle ní se pro připojení regionu k Venezuele vyslovilo více než 95 procent voličů (psali jsme zde). S ohledem na výsledek venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval venezuelskou státní ropnou společnost, aby vydala licence pro těžbu. Zároveň navrhl parlamentu, aby přijal zákon, který by oficiálně připojil území ke Caracasu.

Guyanská vláda uvedla svou armádu do stavu nejvyšší pohotovosti. Během středy se objevila informace, že došlo poblíž hranice s Venezuelou ke zřícení guyanského armádního vrtulníku, na jehož palubě bylo šest lidí. Avšak guyanský náčelník generálního štábu Omar Khan prozradil, že nemá žádné informace, jež by nasvědčovaly tomu, že za zřícením stroje stojí venezuelské ozbrojené síly.

Guyanský prezident Irfan Ali agentuře AP řekl, že se jeho země bude bránit všemi prostředky. Vláda podle něj prý komunikuje se svými spojenci. O pomoc požádala Spojené státy, Brazílii, Velkou Británii, Francii a také OSN.

Reklama

Doporučované