Hlavní obsah

Británie zakáže prodej vlhčených ubrousků. Obsahují plasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: chayanuphol, Shutterstock.com

Britská vláda předpokládá, že zákon by mohl platit již letos na podzim v celém Spojeném království. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda ve Velké Británii chce zákon zakazující prodej vlhčených ubrousků obsahujících plasty předložit parlamentu. Znečišťují britské pláže, a tím i vodu a ekosystémy. Nejdříve má norma platit pro Anglii.

Článek

Britský ministr životního prostředí Steve Barclay v pondělí oznámí, že ve Spojeném království bude zakázán prodej vlhčených ubrousků obsahujících plast, informuje zpravodajský kanál Sky News. Vláda plánuje předložit tento zákon parlamentu v červenci a zatím má platit pouze pro Anglii. Předpokládá se ale, že již na podzim bude rozšířen i na zbytek Spojeného království.

Ministr životního prostředí Steve Barclay uvedl, že zákaz „navazuje na celou řadu opatření, která již byla přijata na ochranu britských vodních cest a pohnání vodárenských společností k odpovědnosti“. Mezi další opatření patří urychlení investic, vrácení pokut vodárenským společnostem zpět do životního prostředí a čtyřnásobné zvýšení počtu inspekcí na pracovištích vodárenských společností, dodal.

K zavedení nového opatření vede zemi fakt, že odhozené vlhčené ubrousky často znečišťují britské pláže. Později se rozloží na mikroplasty, které přispívají ke znečištění vody a poškozují ekosystémy. I proto je řada maloobchodních prodejců, jako například Boots či Tesco, ve svých obchodech zakázala.

Britští labouristé vládu kritizují. Jak uvedli, chtějí právní předpis zpřísnit na „úplný zákaz prodeje, dodávek a výroby plastových vlhčených ubrousků“.

Mikroplasty byly nalezeny v mořské vodě, placentě těhotných žen nebo v lidské krvi

V mateřském mléce byly poprvé objeveny mikroplasty. Vědci zjištění považují za znepokojivé, i když přesný dopad mikroplastů na člověka zatím není známý.

„Vláda by se nyní měla zaměřit na řešení všech plastových výrobků na jedno použití prostřednictvím dalších zákazů a povinných cílů v oblasti opětovného použití a doplňování,“ reagovala i Jane Martinová, výkonná ředitelka ekologické organizace City To Sea, která zároveň krok vlády ocenila.

Reklama

Doporučované