Hlavní obsah

Tři kusy na osobu. Britové si zvykají na zeleninu na příděl

Foto: Profimedia.cz

Některé velké řetězce zavedly přídělový systém na čerstvou zeleninu.

Reklama

Velká Británie se potýká s nedostatkem zeleniny. Už pět velkých řetězců tak zavedlo její výdej na příděl. Důvodem krize je podle médií špatné počasí i drahé energie. Vláda uvedla, že nouze bude trvat ještě několik týdnů.

Článek

Velkou Británii sužuje potravinová krize. Už pět velkých britských řetězců supermarketů vydává zeleninu, včetně okurek, paprik a rajčat, na příděl – každý zákazník si tak může koupit pouze tři kusy. Nedostatek potravin by mohl podle prodejců trvat několik týdnů, popsal situaci deník The Guardian.

Za nedostatkem čerstvého ovoce a zeleniny stojí podle listu zčásti špatné počasí, které zapříčinilo nižší úrodu v Evropě a severní Africe. Obchodní skupina British Retail Consortium (BRC) uvedla, že Spojené království musí dovážet v zimních měsících přibližně 95 procent rajčat a 90 procent salátů, většinou právě ze Španělska a severní Afriky.

Sklizeň těchto plodin však ovlivnilo v minulém měsíci neobvykle chladné počasí, včetně intenzivních nočních mrazů.

Určitý podíl na krizi pak mají i nižší dodávky od britských a nizozemských producentů zapříčiněné skokovým nárůstem cen energií, které jsou využívané na vytápění skleníků a další provoz.

Předsedkyně Národní farmářské unie (NFU) Minette Battersová uvedla, že „domácí produkce salátu, včetně okurek a rajčat klesla na nejnižší úroveň od roku 1985, kdy se začaly vést záznamy“.

Se zdražením čerstvé zeleniny a ovoce se potýká řada evropských států, podle deníku The Guardian je nicméně situace ve Velké Británii horší než ve zbytku Evropy.

Mohlo by vás zajímat

Britský premiér a šéfka Evropské komise dospěli k dohodě o dlouho propíraném severoirském protokolu. Von der Leyenová mluví o „nové kapitole“ vztahů Británie s EU, Sunak zdůrazňuje praktické dopady pro Severní Irsko.

Ve čtvrtek ministryně životního prostředí Therese Coffeyová varovala, že situace „potrvá ještě asi dva až čtyři týdny“. Jedna ze skupin britských producentů však uvedla, že nedostatek některých druhů ovoce a zeleniny by mohl trvat až do května.

Kromě nedostatku zboží trápí zemi i skokový nárůst cen potravin. Míra zdražování se tento měsíc podle stanice CNN vyšplhala ve Velké Británii na rekordní úroveň. Ceny potravin vzrostly za čtyři týdny do 19. února o více než 17 procent ve srovnání se stejným obdobím před rokem, jak vyplývá z údajů zveřejněných společností Kantar. Jde o nejvyšší míru inflace od roku 2008, kdy ji společnost začala sledovat.

Je na vině brexit?

Dovozci, velkoobchodníci a maloobchodníci oslovení stanicí BBC podotýkají, že brexit není hlavním důvodem současné situace, ačkoliv s ní bývá často spojován.

Částečně proto, že pokud jde o čerstvé produkty dovážené do Velké Británie z EU, dopady změn souvisejících s brexitem se teprve projeví. Hraniční kontroly totiž mají být zavedeny až od 1. ledna 2024.

Rovněž značná část čerstvých produktů ve Spojeném království pochází z Maroka, které je mimo EU.

I většina zemědělců a dodavatelů pro The Guardian uvedla, že nepovažuje odchod Spojeného království z EU za hlavní příčinu prázdných regálů.

Mnozí však uznávají, že brexit – stejně jako pandemie – zvýšil náklady pěstitelů, a to především v důsledku nutnosti vyplácet vyšší mzdy pracovníkům kvůli nedostatku pracovních sil.

Někteří dovozci nicméně tvrdí, že dodatečné náklady a byrokracie způsobené brexitem způsobily, že Spojené království dostává dodávky od evropských producentů až jako poslední, když se celý kontinent potýká s nedostatkem plodin.

„Nepomáhá, že Spojené království je mimo EU a jednotný trh, ale nemyslím si, že je to hlavní důvod, proč je v Británii nedostatek jídla,“ dodala Ksenija Simovicová, vedoucí poradkyně skupiny Copa-Cogeca, která zastupuje zemědělce a zemědělská družstva v EU. Podle ní podniky v Evropě těží jak z toho, že jsou blíže místu, kde se produkty pěstují, tak z jednodušších a lépe koordinovaných dodavatelských řetězců.

Reklama

Související témata:

Doporučované