Hlavní obsah

Britská expremiérka, která vydržela jen 49 dní, vydává memoáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Clicksbox, Shutterstock.com

Dva dny poté, co někdejší šéfka konzervativců Liz Trussová v roce 2022 nastoupila do premiérské funkce, zemřela královna Alžběta II.

Reklama

Liz Trussová prosazovala jako premiérka radikální opatření na podporu volného trhu, za která si vysloužila silnou kritiku. Nakonec musela opustit funkci po necelých dvou měsících.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Britská expremiérka Liz Trussová, která proslula kontroverzními ekonomickými návrhy a v čele vlády vydržela v roce 2022 pouhých 49 dní, vydává své memoáry. V knize s názvem Deset let na záchranu Západu (Ten Years To Save the West) popisuje svoji politickou kariéru od doby, kdy byla poslankyní za konzervativce, až do krátkého působení ve funkci premiérky.

Deník Guardian si všímá hlavně pasáží, ve kterých Trussová vzpomíná na svůj vztah k bývalé královně Alžbětě II. Ta zemřela v září 2022 jen dva dny poté, co Trussovou jmenovala.

„Šetřete se,“ řekla prý královna Trussové během audience. Politička, která se podle vlastních slov snaží vyrovnat s královninou smrtí a ekonomickou katastrofou, kterou způsobila, v pamětech napsala, že panovnici neposlechla. Raději to prý ale měla udělat.

I když se tehdy vědělo, že se zdravotní stav panovnice prudce zhoršil, zpráva o její smrti prý na Trussovou zapůsobila jako„silný šok“. Státní ceremonie a protokol spojený s následnými obřady byl podle líčení Trussové daleko od její „přirozené komfortní zóny“. Politička také v pamětech připustila, že někteří jiní premiéři by zřejmě dokázali v tomto období projevit vzletnější rétoriku a státnické umění.

Trussová byla sedmnáctou a poslední premiérkou během panování Alžběty II. Prosazovala radikální opatření na podporu volného trhu, která podle Guardianu nabourala britskou ekonomiku. Kvůli tomu musela po 49 dnech ve funkci skončit, což z ní dělá britského premiéra sloužícího v historicky nejkratším období.

Liz Trussová

Připomeňte si odchod Liz Trussové z funkce britské premiérky.

Poté, co ji vystřídal Rishi Sunak, se Trussová vrátila do poslaneckého křesla za okrsek South West Norfolk. Loni v dubnu měla přednášku o někdejší premiérce Margaret Thatcherové, letos v únoru vystoupila na konferenci protrumpovských konzervativců (CPAC). Prohlásila tam, že britsko-americká pravice potřebuje „větší bazuku“, aby se postavila levicovým nepřátelům. Pozornost vyvolala také tím, že vystupovala vedle krajně pravicových politiků včetně maďarského premiéra Viktora Orbána.

Sepsání knihy ohlásila Trussová loni v září. Uvedla, že se chce podělit o své zkušenosti z doby ve vládě a ukázat, jaké to je být „jediným konzervativcem v místnosti“. V Británii a USA vyjdou její memoáry již příští týden.

Reklama

Doporučované