Hlavní obsah

Britská vláda boří trend unisex toalet: v nových budovách muži a ženy zvlášť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Panáček, panenka a nic víc. Britská vláda má jasno. Ilustrační obrázek.

Velká Británie momentálně řeší spor o toalety – v zemi se rozmohl trend genderově neutrálních zařízení. Muži a ženy zvlášť, zní ovšem z vlády. Kabinet připravuje změnu stavebních předpisů a oddělené toalety zavede povinně.

Článek

Britská vláda oznámila, že ve všech nových restauracích, barech, kancelářích a nákupních centrech budou ze zákona povinné toalety pro každé pohlaví zvlášť. Informaci přinesl deník The Daily Telegraph.

Stavební předpisy mají být ještě v průběhu letošního roku změněny tak, aby bylo povinné zajistit oddělená zařízení pro muže a ženy. Zákon se bude vztahovat na všechny nové nebytové budovy, ale legislativa zřejmě dopadne i na již existující podniky v případě, že projdou rozsáhlou rekonstrukcí.

Vládnoucí konzervativci tímto rozhodnutím reagují na trend genderově neutrálních (tzv. unisex) toalet, který se ve Spojeném království rozšířil. Zástupci vlády uvedli, že zajištění zařízení pro muže a ženy zvlášť je nezbytné pro zmírnění obav o jejich bezpečnost, soukromí a důstojnost.

Lee Rowley, ministr pro bydlení, plánování a bezpečnost budov, pro The Daily Telegraph uvedl, že vláda chce podpořit „to, co většina lidí považuje za zdravý rozum“. Kabinet chce podle něj zajistit, aby „toalety pro jedno pohlaví, které poskytují soukromí, slušnost a prostor, nebyly zrušeny kvůli alternativám, které nic z toho nenabízejí a celý proces používání toalety ještě více znehodnocují“.

Deník rovněž uvedl, že mnozí budou tuto politiku vnímat jako pokus Rishiho Sunaka propagovat své konzervativní zájmy, protože čelí tlaku, aby stranu před parlamentními volbami posunul více doprava.

Jak zjistil britský list The Guardian, vláda v rozhodování vycházela z průzkumu, který ukázal náladu v britské společnosti – 81 procent respondentů souhlasilo se záměrem oddělených toalet pro každé pohlaví zvlášť. Vedle toho však 82 procent respondentů ve stejném průzkumu souhlasilo zároveň s tím, že tam, kde to prostor umožňuje, budou postaveny i unisex toalety – samostatná zcela uzavřená toaletní místnost s umyvadlem pro individuální použití. Podle připravované legislativy by ale takové zařízení vždy muselo stát jedině vedle běžných toalet pro muže a ženy zvlášť.

Mnozí aktivisté upozorňují na to, že zavedení povinných toalet pro muže a ženy zvlášť omezí dostupnost unisex zařízení. Zákon jim tak připadá transfobní.

Proti tomu se ale již minulý týden vymezila Kemi Badenochová, britská státní tajemnice pro podnikání a obchod a ministryně pro ženy a rovné příležitosti. V rozhovoru pro deník The Independent řekla, že genderově neutrální toalety ve škole by mohly vést k tomu, že se mladé dívky budou vyhýbat používání těchto společných zařízení a skončí s infekcí močových cest. Odmítla zároveň tvrzení, že připravovaná legislativa je součástí „kulturních válek“.

Doporučované