Hlavní obsah

„Budu muset mrznout.“ Navalnyj vylíčil poměry ve věznici za polárním kruhem

Foto: Gregory Stein, Shutterstock.com

Ruský opozičník Alexej Navalnyj je ve vězení už třetím rokem.

Reklama

Za polárním kruhem zažil samotku i 32 stupňů pod nulou. Kritik Kremlu a dnes jeden z nejznámějších ruských vězňů Alexej Navalnyj popsal na sociální síti Telegram zkušenosti z jedné z nejdrsnějších ruských věznic.

Článek

Známý ruský opoziční politik Alexej Navalnyj je dnes i jedním z nejznámějších ruských vězňů. Za mřížemi je už třetím rokem a před Vánocemi ho vězeňská stráž přesunula do jedné z nejdrsnější věznic v Rusku – do trestanecké kolonie Poljarnyj volk (Polární vlk), která se nachází za polárním kruhem. Na sociální síti Telegram se tak rozepsal o mrazivých podmínkách, ve kterých on a jeho spoluvězni fungují. Například sdělil, že ho dozorci už stihli zavřít i na sedm dní na samotku.

V úvodu opozičník připouští, že byl poněkud naivní, když se domníval, že jej za polárním kruhem přestane ruský prezident Vladimir Putin trápit zavíráním na samotku. Jakmile vyšel z karantény po přepravení do nového vězení, hned jej zavřeli na sedm dní, protože „odsouzený Navalnyj se nepředstavil podle předpisů, nereaguje na výchovnou práci a nevyvozuje z toho náležité závěry“. Následky pocítil doslova na vlastní kůži, protože běžně chodí vězni na vycházku odpoledne, kdy je o pár stupňů tepleji, zatímco v izolaci jsou procházky o půl sedmé ráno. K „dispozici“ má dvorek o rozměrech jedenáct krát tři kroky.

„Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,“ vylíčil v příspěvku, který agentura Reuters charakterizovala jako „nabitý sarkasmem“.

Navalnyj připomněl scénu z filmu Reventant (Zmrtvýchvstání) s Leonardem DiCapriem v roli zálesáka, který se ohřeje v mrtvém koni. „Pochybuji, že by to tu fungovalo. Mrtvá kobyla by tu za 15 minut zmrzla. Tady je zapotřebí slon, horký, smažený slon. Kdyby se rozřízlo břicho čerstvě rozehřátému slonu a vlezlo se do něj, dalo by se ohřát. Ale kde na Jamalu vezmu horkého upečeného slona, a to ještě v 6:30 ráno? Budu muset mrznout,“ dodal se symbolem úsměvu.

O jednom z nejvýraznějších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, než se jim 25. prosince podařilo spojit se s ním přes Navalného právníka. Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj celou dobu veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu situaci vnímají tak, že se Moskva snaží zbavit nepohodlného kritika. Přesun Navalného za polární kruh pak mnozí spojují s nadcházejícími prezidentskými volbami v Rusku, v nichž se Putin bude ucházet o znovuzvolení.

Reklama

Doporučované