Hlavní obsah

Bylo jí šestnáct a zemřela. Další oběť, která si jen neoblékla hidžáb?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Šestnáctiletá Armíta Gerávandová.

Reklama

aktualizováno •

Armíta Gerávandová, která se v íránském metru zřejmě dostala do střetu s příslušníky mravnostní policie kvůli nenasazenému hidžábu, zemřela. Nad okolnostmi jejího případu ovšem stále visí otazník.

Článek

Na začátku října nastoupila Armíta Gerávandová spolu s ostatními cestujícími do soupravy metra v Teheránu.

Neměla však nasazen hidžáb.

O chvíli později vytáhli cestující její bezvládné tělo na nástupiště.

Šestnáctiletá dívka následně upadla do kómatu a nejen lidem v Íránu se živě vybavily vzpomínky na smrt jiné mladé ženy - Kurdky Mahsá Amíníové, která zemřela poté, co ji zadržela íránská mravnostní policie.

Armíta Gerávandová byla převezena do nemocnice a dlouho se nevědělo, jak je její stav závažný. Objevily se však zprávy o tom, že lékaři jsou ohledně jejího uzdravení spíše pesimističtí.

Minulý týden s odkazem na íránská státní média agentura Reuters informovala, že dívka je ve stavu mozkové smrti. Nyní, po téměř měsíci na jednotce intenzivní péče, Armíta zemřela.

Co se stalo v metru

Co se v metru stalo v následujících vteřinách poté, co dívka nastoupila do vlaku, zůstává otázkou.

Jak upozorňuje například agentura AP, jeden z jejích přátel íránské státní televizi řekl, že se na nástupišti uhodila do hlavy. Rodiče Gerávandové pak dokonce ve státních médiích vystoupili s tím, že ke zranění jejich dcery mohly přispět problémy s krevním tlakem.

Přesný vývoj situace ale média nemohou ověřit. Aktivisté v zahraničí nicméně tvrdí, že Armíta mohla být strčena nebo napadena právě proto, že neměla hidžáb, tedy šátek, kterým si islámské ženy zahalují vlasy, krk a poprsí. Požadovali proto například nezávislé vyšetřování ze strany mezinárodního společenství.

Na podezření kolem vyšetřování dívčiny smrti po nejnovějších zprávách upozornila například i lidskoprávní organizace Hengaw, podle které úřady zatajují pravdu. Tvrdí, že požadovala, aby stav dívky vyšetřil nezávislý lékařský tým Lékařů bez hranic a Mezinárodního výboru Červeného kříže, avšak bez úspěchu.

„Bezpečnostní agentury nejenže neumožnily vytvoření vyšetřovací komise, ale také zatkly nezávislé novináře, kteří šli do nemocnice vyšetřovat Armítin případ,“ tvrdí organizace ve svém příspěvku na platformě X.

Jak se žije ženám v Íránu

Protesty v Íránu výrazně zeslábly. Kathy v pokračování revolučního hnutí už příliš nevěří: „Protesty nejsou asi tou správnou cestou, ztratili jsme už moc životů. Nemáme na ně sílu a žádná země nás nepodporuje. Možná to chce postupnou změnu vládnutí, to se mi zdá logičtější než protesty,“ myslí si. Protesty podle ní změnily jen dvě věci: Všechno se radikálně zdražilo a ženy a dívky se už odvažují chodit bez hidžábu.

Íránské úřady obvinění odmítají a i nadále popírají tvrzení lidskoprávních organizací, že dívka byla v metru zraněna po střetu s policisty. Na mezinárodní úrovni však říjnový incident vyvolal vlnu nové kritiky o povinném nošení hidžábu. A také k tomu, jak se v Íránu zachází se ženami.

Ke zranění dívky navíc došlo v době, kdy se do íránských do ulic vrátila takzvaná mravnostní policie dohlížející mimo jiné právě i na to, aby ženy dodržovaly zahalování.

Právě mravnostní policie má ostatně na rukou krev už zmíněné Mahsá Amíníové, která zemřela před rokem ve vazbě poté, co ji kvůli porušení přísných pravidel oblékání žen na veřejnosti zatkli.

Tato dvaadvacetiletá žena se po své smrti stala symbolem odporu proti íránskému režimu. Její smrt vyvolala rozsáhlé protesty po celé zemi - nejprve za práva žen a poté proti celému vedení blízkovýchodní teokratické země. Ty sice postupem času ustaly, nyní se ale nabízí otázka, zda smrt Gerávandové nepřinese další.

V Teheránu je dnes ostatně možné vidět mnoho žen, které hidžáb na znamení odporu proti zákonům i nadále nenosí, přestože letos v září íránský parlament schválil zákon, podle kterého ženám porušujícím pravidla oblékání hrozí až 10 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:
Armita Geravand

Doporučované