Hlavní obsah

Bylo tady tak hezky, zoufají Rusové, kteří po explozích houfně opouštějí Krym

Foto: Profimedia.cz

Na odjezdu z Krymu se začaly po výbuchu na letecké základně tvořit dopravní zácpy.

Reklama

Anektovaným Krymem v úterý otřáslo několik hlasitých explozí. U mostu spojujícího poloostrov s Ruskem se následně začaly tvořit kolony aut. „Pochopí Rusové konečně, že je válka?“ okomentoval záběry z místa ukrajinský politik.

Článek

Na sociálních sítích kolovaly v úterý večer záběry ukazující, jak lidé ve zmatku prchají z pláží okupovaného Krymu. Na obzoru se vznášel tmavý hustý dým, v dálce se ozývaly výbuchy.

Ruské úřady později potvrdily, že na ruské letecké základně Saky u Novofedorivky na západě poloostrova došlo k několika explozím doprovázeným požárem. Zemřel při nich jeden člověk, dalších čtrnáct bylo zraněno.

Šéf správy anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov následně v obci vyhlásil nouzový stav. Tvrdil přitom, že ruské úřady evakuovaly pouze ty, kteří bydlí v blízkosti letecké základny. Do středisek dočasného ubytování podle něj bylo přemístěno 252 osob.

Záběry, které se ovšem objevily na sociálních sítích, ukazují dlouhé kolony aut mířící ke Kerčskému mostu, který spojuje poloostrov s Ruskem, píše server Kyiv Post. Mezi nimi má být údajně i několik minibusů s evakuovanými civilisty.

„Obrovská dopravní zácpa na Kerčském mostě ve východní části Ruskem okupovaného ukrajinského Krymu. Zácpa se začala tvořit poté, co se objevily zprávy o možném ukrajinském raketovém nebo střelném útoku na ruskou leteckou základnu poblíž Saky na Krymu,“ uvedl na Twitteru Euan MacDonald, který jako nezávislý novinář přispívá stanici BBC.

Ukrajinský server Euromaidan Press sdílel video, ve kterém si lidé čekající v kolonách stěžují na to, že nechtějí opustit Krym. „Bylo tady tak hezky, tak útulně,“ říká ve videu žena.

Záběry z blízkosti Kerčského mostu na Twitteru sdílel také poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „100 kilometrů dlouhá dopravní zácpa - lidé chtějí odjet z Krymu. Myslíte, že Rusové konečně pochopí, že jde doopravdy o válku?“ dodal.

Jedná se o jeden z mála případů, kdy se poloostrovu Krym, který Rusko od roku 2014 okupuje, přímo dotkly současné boje na Ukrajině, upozorňuje deník The Guardian.

Ruské ministerstvo obrany úterní události vysvětlilo explozí několika kusů letecké munice v úložišti na letišti Saki. Ruská média v úterý neoficiálně informovala, že jejich příčinou bylo porušení požárních bezpečnostních pravidel.

Poradce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak později uvedl, že Ukrajina se k odpovědnosti za úterní výbuchy nehlásí. Nevyloučil ovšem, že za nimi mohou stát partyzánské skupiny, které podle něho nabírají na síle v regionech Ukrajiny okupovaných Ruskem.

Více o explozích na Krymu

„Saky! Minus devět letadel okupantů,“ uvedly ukrajinské vzdušné síly na sociální síti a zveřejnily obrázek generálního štábu se soupisem – podle nich – dosud zničené ruské techniky na Ukrajině. V kolonce „letadla“ přibylo oproti předchozímu dni devět strojů.

Americký deník The Washington Post ve středu citoval nejmenovaného ukrajinského vládního představitele, který uvedl, že výbuchy byly výsledkem operace ukrajinských speciálních sil.

O jakou jednotku by se mělo jednat, deník neupřesnil. Už dříve se ovšem v médiích objevily zprávy o tom, že se ukrajinské speciální jednotky podílí na organizaci operací hluboko za nepřátelskou linií.

Reklama

Doporučované