Hlavní obsah

Bývalá premiérka Finska Marinová už není ve vládě. Nahradili ji nacionalisté

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ve vládě, která povede nový členský stát Severoatlantické aliance, ale chybí strana bývalé premiérky Sanny Marinové (na fotografii).

Reklama

Po jedenácti týdnech má Finsko novou vládu. Premiér Petteri Orpo si za své koaliční partnery vybral spíš pravicovější strany, a dal tak přednost nacionalistické Straně Finů před sociální demokracií bývalé premiérky Marinové.

Článek

Finská nacionalistická Strana Finů se dohodla na vstupu do koaliční vlády s konzervativní středopravicovou Národní koaliční stranou (KOK). Vládní křesla doplní další dvě menší partaje, Švédská lidová strana a křesťanští demokraté. Strany tak mají ve finském parlamentu 108 křesel z celkových 200, píše BBC.

Ve vládě, která povede nový členský stát Severoatlantické aliance, ale chybí strana bývalé premiérky Sanny Marinové. Ta prosazovala spoustu věcí, proti kterým krajně pravicoví Finové otevřeně vystupují. Na rozdílný přístup nastupující vlády naráží i politický analytik Juho Rahkoen. Podle něj má nyní Finsko „pravicovější vládu než kdykoli předtím“. Zároveň ale nepředpovídá dlouhou životnost vlády – rozdílné názory totiž panují nejen mezi novou opozicí a vládou, ale i mezi samotnými členy vládní koalice.

Po 11 týdnech, během kterých dál prozatímně vládla Marinová, představil předseda KOK a nastupujícící premiér Petteri Orpo výsledek jednání. Rozdílné názory panovaly zejména v tématech, jako je přistěhovalectví, rozvojová pomoc a klima, kde se střetávaly zejména Strana Finů se Švédskou lidovou stranou.

Strana Finů má mimo jiné v programu opustit Evropskou unii a požaduje odložení cíle země být uhlíkově neutrální do roku 2035. „Chtěla bych poděkovat svým kolegům, se kterými se nám podařilo najít dohodu,“ uvedla předsedkyně strany Riikka Purraová.

Priority vítězné KOK jsou zejména posílit finskou ekonomiku. Ta se totiž potýká s vysokým státním dluhem i inflací. Dluh se přitom navýšil právě během vlády Sanny Marinové a v březnu činil zhruba 55 % HDP, píše Daily Herald. Řešení těchto problémů bude pro novou vládu obtížné také proto, že členství v NATO bude vyžadovat, aby Finsko zvýšilo své výdaje na obranu.

Podle zveřejněných jednání KOK usilovala o vytvoření vlády se sociálnědemokratickou stranou. Jejich rozdílné názory na ekonomiku, zejména v oblasti škrtů, ale vedly nového premiéra k vytvoření vládní koalice s více pravicovými subjekty. „Jsem hrdý na dobrý program a výsledek jednání,“ řekl Orpo novinářům v Helsinkách na tiskové konferenci. „V některých věcech jsme se neshodli a jsem si jistý, že se neshodneme ani teď, ale spojuje nás to, že chceme dát Finsko do pořádku.“

Parlament bude nyní hlasovat o jmenování Orpa premiérem. Datum však zatím nebylo stanoveno.

Reklama

Související témata:

Doporučované