Hlavní obsah

Volby ve Finsku vyhráli opoziční konzervativci, akční premiérka až třetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Strana finské premiérky Sanny Marinové skončila ve volbách až třetí.

Reklama

aktualizováno •

Finská premiérka Sanna Marinova zřejmě skončí v opozici. Její sociální demokraty ve volbách porazily pravicová Národní koaliční strana i nacionalistická Strana Finů.

Článek

Opoziční konzervativní Národní koaliční strana těsně vyhrála parlamentní volby ve Finsku. Sociální demokraté premiérky Sanny Marinové skončili až třetí a premiérka už v prvním povolební projevu přiznala porážku.

Po sečtení všech hlasů podle televize Yle získá Národní koaliční strana 48 z 200 křesel v parlamentu. Druhá nacionalistická Strana Finů bude mít 46 křesel a sociální demokraté 43 křesel.

Volební místnosti v zemi se zavřely ve 20:00 místního času (19:00 SELČ). Už první výsledky naznačovaly těsný souboj mezi třemi největšími stranami.

Marinová je premiérkou od konce roku 2019. Vládu složila za podpory dalších čtyř stran vedených ženami. V kabinetu je nyní 11 žen a osm mužů.

Sedmatřicetiletá Marinová se stala nejmladší premiérkou na světě, když se v roce 2019 ujala vedení SDP a úspěšně provedla zemi pandemií covidu-19 a na pokraj členství v NATO.

Finský vstup do NATO:

Na titulní stránky novin se ale také dostala kvůli tomu, že si i jako premiérka užívá společenského života. Přestože je díky tomuto oblíbená mezi mladou generací, kritici tvrdí, že její chování bylo někdy nevhodné pro její funkci.

Reklama

Doporučované