Hlavní obsah

Čaputová se chystá na rozlučkovou návštěvu za Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová se coby slovenská prezidentka chystá rozloučit se sousedními zeměmi. Plánuje cestu i na Ukrajinu, její poslední rozlučková cesta pak povede do Česka. V červnu ji na postu prezidenta vystřídá Peter Pellegrini.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která v červnu ve funkci skončí, se chystá na Ukrajinu, aby se rozloučila se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. V Kyjevě ho navštívila loni v dubnu s českým prezidentem Petrem Pavlem.

„Je to náš soused, navštěvuji v rámci loučení všechny sousední země,“ řekla v neděli podle portálu aktuality.sk Čaputová. Dodala, že sejít by se měla s prezidentem Zelenským a zřejmě i s premiérem Denysem Šmyhalem.

Na otázku, zda se k ní nepřipojí premiér Robert Fico, prezidentka odpověděla, že se jí „zatím neozval, že by se chtěl přidat“.

Fico v minulosti tvrdil, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské řešení a že strategie západních zemí ohledně Ukrajiny selhala. Letos v lednu zase zpochybnil, že by v Kyjevě byla válka. Stalo se to v den, kdy po ruském útoku ve městě zůstalo 22 raněných.

Datum, kdy má v plánu vydat se na Ukrajinu, Čaputová neupřesnila. Termíny cest zahraničních státníků do Kyjeva se v podmínkách nynější války z bezpečnostních důvodů předem nezveřejňují.

Poslední rozlučková cesta slovenské prezidentky povede symbolicky do Česka, kam přijede v posledním týdnu před koncem svého mandátu, který připadá na 15. června. Ve funkci ji vystřídá současný šéf slovenského parlamentu Peter Pellegrini.

Doporučované