Hlavní obsah

Cestujete za potratem? Data o vašem pohybu smažeme, slibuje Google

Foto: Wild 2 Free, Shutterstock.com

Společnost Google, která bude mazat historii pohybu uživatelů, již se vydají na potratovou kliniku.

Reklama

Ženy, které budou v USA cestovat za možností potratu, chce ochránit jak federální vláda, tak některé z velkých firem.

Článek

Když americký Nejvyšší soud v červnu zrušil 50 let staré rozhodnutí Roe vs. Wade, miliony tamních žen ztratily ústavní právo na potrat. Instituce tím otevřela cestu k tomu, aby jednotlivé státy zákrok zakázaly, a vyhnala do ulic rozzuřené Američanky. Na budoucnost, která přijde, se ale začali připravovat i jiní.

Aby společně probrali nejnovější vývoj kolem potratů, sešli se v pátek na virtuální schůzce guvernéři demokratických států a americký prezident Joe Biden. Podle něj budou lidé šokováni, až se první stát pokusí zatknout ženu, která se za účelem podstoupení potratu rozhodne překročit hranice domovského státu.

„Nemyslím si, že lidé věří, že se to stane. Ale stane se to a po celé zemi se roznese, že jde o velkou věc, která sahá ještě dál; tím mám na mysli to, že ovlivňuje všechna vaše základní práva,“ nechal se slyšet Biden.

USA a právo na potrat

Americký Nejvyšší soud koncem června zrušil právo na potrat dané verdiktem starým skoro 50 let. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do 23. týdne těhotenství.

To, že se Nejvyšší soud, v němž nyní převažují konzervativní členové, rozhodl verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená sice, že budou interrupce automaticky považované za nelegální, ale rozhodování o nich bude na jednotlivých státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina amerických států interrupce zakáže.

Ochranu ženám, které budou muset překročit státní hranice, aby potrat podstoupily, se podle prezidenta bude snažit zajistit sama federální vláda. Stejně tak jim tam, kde je to zakázáno, zajistí přístup k potřebným potratovým lékům, které již byly schváleny Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv.

Na to, co přijde, se ovšem již nyní připravují i některé firmy. Poskytnout podporu nebo finanční pomoc zaměstnancům – a v některých případech i jejich rodinným příslušníkům – usilujícím o potraty ve státech, které postup zakazují nebo zakážou, se zavázali giganti z různých průmyslových odvětví. Patří mezi ně například Netflix, Uber, Disney, Microsoft nebo Nike.

Svým dílem pak přispěje i společnost Google, která bude mazat historii pohybu uživatelů, již se vydají na potratovou kliniku a do dalších citlivých míst, jako jsou zařízení pro léčbu závislostí. Společnost tím chce i nadále vzdorovat nesprávným nebo příliš širokým požadavkům vlády na vydání dat, která by policie následně mohla využít při vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident a devět demokratických guvernérů během virtuálního jednání.

Nespolupracovat na pokusech vypátrat ženy, které podstoupily potrat, aby je úřady mohly potrestat, však nehodlají ani některé americké státy. „Nevydáme je,“ řekla na setkání s Joem Bidenem guvernérka Nového Mexika Michelle Lujan Grishamová.

Téma potratů působí lidem vrásky i ve spojení s podzimními kongresovými volbami, ve kterých se očekává vítězství republikánů. Kongres ovládaný Republikánskou stranou by se podle Bidena totiž mohl pokusit schválit celostátní zákaz potratů. Zopakoval proto v pátek svůj apel na občany, aby se potraty staly volebním tématem.

„Předpokládám, že pokud neudržíme Senát a nezvýšíme (demokratickou kontrolu) ve Sněmovně, budeme v situaci, kdy republikáni schválí celostátní prohibici v souladu s tím, jak rozhodl Nejvyšší soud,“ pronesl Biden během diskuze s devíti demokratickými guvernéry. Soud se podle něj zavázal posunout Ameriku zpět do dob s menšími právy a menší autonomií.

Podle amerického The Washington Post se očekává, že s přísnou protipotratovou legislativou nakonec přijdou zákonodárci ve zhruba polovině států USA. Někde to může znamenat fakticky úplný zákaz interrupcí, jinde počítají s výjimkami například pro ohrožení života matky, incest nebo znásilnění.

Reklama

Související témata:

Doporučované