Hlavní obsah

CIA vycítila jedinečnou šanci. Začala verbovat nespokojené Rusy

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

CIA se snažila Rusy naverbovat už loni, dva měsíce po začátku války. Teď to zkouší ještě intenzivněji. Ilustrační snímek.

Reklama

Americká zpravodajská služba CIA zveřejnila video, ve kterém vyzývá nespokojené Rusy, aby se stali jejími informátory. Menší, ale podobnou kampaň spustila už loni a zřejmě zaznamenala úspěch.

Článek

Je tohle život, o jakém jsem snil? Cesta, jakou si vyberu? Těmito otázkami začíná emotivní dvouminutové video, které v pondělí zveřejnila Ústřední zpravodajská služba (CIA). Má za úkol přesvědčit Rusy, nespokojené s válkou na Ukrajině i každodenním životem v Rusku, aby kontaktovali CIA a stali se jejími informátory.

„Chtěli jsme Rusům v jejich vlastním jazyce sdělit, že víme, čím si procházejí. Doufáme, že ti, kteří mají přístup k cenným informacím, nás teď slyší. A vědí, že jim rozumíme,“ řekl úředník, který hovořil s americkou CNN pod podmínkou anonymity.

Doplnil, že video v žádném případě nemá podněcovat k nepokojům mezi širší populací. „To, co by mohlo Rusy přesvědčit, aby nám pomohli, jsou především pochybnosti, které někteří z nich mají, a útlak, který zažívají,“ myslí si.

Náborovou kampaň, která končí instrukcemi, jak anonymně a bezpečně navázat kontakt s CIA, zpravodajská služba zveřejnila nejprve na sociální síti Telegram, která je v Rusku populárním zdrojem necenzurovaných zpráv. Následně se ale objevila také na YouTube, twitteru, instagramu nebo facebooku.

„Válka na Ukrajině otevřela historickou příležitost“

Video apeluje především na ruský smysl pro vlastenectví a připomíná tamní kulturní velikány: cituje například Tolstého nebo Dostojevského. Celým klipem se táhne rodinná tematika a je z něj zřejmé, na koho cílí: zobrazená je žena pracující na vládním počítači nebo muž, který vchází do vládní budovy. „Díky mým činům budeme žít důstojně,“ slibuje vypravěč v ruštině, zatímco divák vidí ženu, která se v autě pokouší kontaktovat CIA.

Náborová kampaň nezmiňuje ruského prezidenta Vladimira Putina ani válku na Ukrajině. Podle rozvědky zčásti proto, že by to bylo nadbytečné. Soustředí se ale hlavně na nadčasové motivy, díky kterým se údajně už dlouho Rusové na CIA obracejí.

„Válka na Ukrajině otevřela historickou příležitost, aby k nám Rusové přišli a poskytli informace, které Spojené státy potřebují,“ uvedli podle CNN představitelé rozvědky. „Nejde ale jen o Ukrajinu, ukazuje nám to něco mnohem většího. V Rusku se vždycky najdou jednotlivci, kteří se budou ztotožňovat s tím, co říkáme,“ doplnil jeden z úředníků.

Nejde přitom o první americký pokus navázat s nespokojenými Slovany kontakt. Před rokem, dva měsíce po začátku války, vypustila CIA několik příspěvků na sociální sítě. Podobně jako současné video obsahovaly podrobné pokyny pro potenciální ruské informátory, jak mohou – anonymně a bezpečně – agenturu kontaktovat.

Ačkoli zpravodajci odmítají zveřejnit přesná čísla, zřejmě už tehdy zaznamenali pozitivní odezvu. „Kdybychom nebyli úspěšní, znovu bychom to nezkoušeli,“ sdělil pouze jeden z úředníků rozvědky.

Rusy verbuje i FBI

Zatímco CIA se pokouší naverbovat Rusy ze zámoří, FBI zahájila podobný projekt zaměřený na ruské občany ve Spojených státech, včetně specifického cílení na mobilní telefony těch, kteří přicházejí a odcházejí z ambasády ve Washingtonu.

Komentář: Jaké by bylo Rusko po Putinovi

Náhlý či přímý skok od militaristické, nespravedlivé a jednotlivcem hluboce pohrdající společnosti k fungující parlamentní demokracii je bohužel v Rusku nemožný.

„Pravděpodobně teď zažíváme to nejlepší období pro nábor Rusů, jaké jsme kdy měli,“ řekl bývalý šéf kontrarozvědky James Olson. „Venku jich je teď spousta nespokojených. Stydí se a jsou znechucení tím, co Putin dělá jejich slovanským bratrům a sestrám na Ukrajině. Ničí Rusko, zabíjí ruské chlapce. A v Rusku jsou dobří lidé, včetně zpravodajských důstojníků, kteří s tím chtějí něco dělat,“ vysvětlil.

Ruská ambasáda pak na takové iniciativy reagovala tweetem, že „pokusy zasít zmatek a zorganizovat dezerci mezi zaměstnanci velvyslanectví jsou směšné“.

Reklama

Doporučované