Hlavní obsah

Čína uvalila podmíněný trest smrti na australského spisovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Jang Cheng-ťün je v čínské vazbě od roku 2019 kvůli údajné špionáži. Řízení se odehrálo za zavřenými dveřmi a čínské úřady bližší informace neposkytly. Podle mnohých se jedná o politickou perzekuci.

Článek

Čína dnes udělila podmíněný trest smrti australskému spisovateli čínského původu Jangu Cheng-ťünovi, informuje BBC. Cheng-ťüna, který měl australské občanství, čínská policie zadržela v roce 2019, kdy s rodinou navštívil čínské město Kanton. Důvodem byla údajná špionáž, bližší informace o obvinění nebo o soudním jednání ale čínská vláda dodnes neuvedla.

Celý případ včetně dnešního procesu se odehrával za zavřenými dveřmi, což dlouhodobě vzbuzovalo velkou kritiku. Netransparentnost Cheng-ťünova případu nyní čínská vláda umocnila verdiktem podmíněného trestu smrti, který spisovatel a bývalý zaměstnanec čínského ministerstva pro státní bezpečnost dostal.

Cheng-ťün se v minulosti kriticky vyjadřoval k čínské vládě a podle jeho podporovatelů je jeho zadržení včetně rozsudku politickou perzekucí. „Je trestán čínskou vládou kvůli kritice nedodržování lidských práv v Číně a hájení hodnot, jako jsou lidská práva, demokracie a právní systém,“ řekl BBC jeho přítel Feng Čchung-i.

K rozsudku se vyjádřila i australská vláda s tím, že jím je otřesena. „Australská vláda je otřesena rozsudkem nad australským občanem Jangem Cheng-ťünem, který dnes v Pekingu dostal podmíněný trest smrti. Je to hrůzná zpráva pro jeho rodinu a podporovatele,“ uvedla australská ministryně zahraničí Penny Wongová na sociální síti X.

Dále oznámila, že vláda bude dále tlačit na Peking mimo jiné kvůli tomu, aby došlo ke zlepšení podmínek, v nichž Cheng-ťün ve vězení žije, s ohledem na jeho špatný zdravotní stav. „Všichni Australané chtějí vidět Cheng-ťüna, jak se znovu setká se svojí rodinou. Nepolevíme v obhajobě,“ dodala.

Podle serveru BBC by se trest mohl za dva roky proměnit v doživotí. V obou případech je téměř jisté, že spisovatel v čínském vězení zemře.

„Tento trest je tou nejextrémnější možností z celého spektra toho, co jsme mohli očekávat. Nevyhnutelným závěrem je, že (Cheng-ťün) zemře ve vězení,“ okomentoval rozhodnutí čínské justice Richard McGregor z australského think-tanku Lowy Institute s tím, že verdikt bude mít neblahý dopad na čínsko-australské vztahy.

Reklama

Doporučované