Hlavní obsah

Čína živí ruské dezinformace miliardami, varují USA

Foto: Profimedia.cz

Snímek z hovoru mezi Si Ťin-pchingem a Vladimirem Putinem, který proběhl 30. prosince 2022.

Reklama

Západ příliš pomalu reaguje na to, že Čína vynakládá miliardy dolarů na šíření jedovatých dezinformací, včetně zpráv, které v otázce Ukrajiny nahrávají Rusku, tvrdí zvláštní vyslanec USA.

Článek

„Studna byla otrávena čínskými a ruskými dezinformacemi – je to zhoubné,“ řekl během své cesty po Evropě James Rubin, bývalý úředník Clintonovy administrativy a koordinátor Centra pro globální angažovanost, orgánu amerického ministerstva zahraničí zřízeného za účelem „odhalování a potírání“ zahraniční propagandy a dezinformací.

Rubin je ve funkci šest týdnů a za svůj cíl prý nepovažuje jen pasivní vyvracení rusko-čínských dezinformací o Ukrajině, ale i aktivní ofenzivu. A to tak, že hodlá naléhat na země, aby neukrývaly odhalené šiřitele dezinformací, píše server The Guardian.

Rusko a Čína podle něj vynakládají miliardy dolarů na manipulování s informacemi. Peking to však dotáhl ještě dál než Moskva a platí nejen více peněz, ale také cílí po celém světě. „My jako národ a Západ jsme reagovali pomalu a poctivé zhodnocení je, že čelíme velmi, velmi velké výzvě,“ řekl novinářům. „V komunikačním prostoru je rovnítko mezi Čínou a Ruskem téměř úplné.“

Čína podle něj opakuje a propaguje argumenty Ruska o válce uvádějící, že ji zahájilo NATO. Zmínil také roli západních médií a nebezpečí, které přinášejí mediální škrty, zejména ty v BBC.

„Přímost BBC je jednou z největších předností západního světa. Máme-li bojovat proti dezinformační hrozbě, která je ze strany Číny a Ruska v celosvětovém měřítku reálná a horší, než jsem si kdy myslel, budeme potřebovat spojeneckou jednotu. Budeme potřebovat spojenecké akce podobné těm, které jsme viděli v předchozích obdobích, a BBC je toho velkou součástí,“ řekl.

Zopakoval varování americké administrativy, že by spolupráce mezi Čínou a Ruskem mohla dosáhnout další úrovně – dodávek smrtících zbraní do Moskvy. Rubin zadoufal, že se lidé v Číně nespletou stejně jako v případě Ruska.

Ódy na Putina

Den před ruskou invazí mluvčí čínského ministerstva zahraničí řekla, že „viníkem“ napětí ohledně Ukrajiny jsou Spojené státy. „Když USA dohnaly pět vln rozšiřování NATO na východ až k ruským dveřím a nasadily pokročilé útočné strategické zbraně v rozporu s ujištěními vůči Rusku, přemýšlely někdy o důsledcích přitlačení velké země ke zdi?“ zeptala se mluvčí Chua Čchun-jing.

Čína zvěsti o vyzbrojování ruských vojáků opakovaně popírá. Rubin přiznal frustraci z toho, že „některé země globálního jihu si ani nedokážou připustit, že jde o invazi, natož aby se rozhodly, na které straně stojí“.

„Pro některé africké a asijské země je válka na Ukrajině daleko. Domnívají se, že se jim ze strany Západu nedostává dostatečné pozornosti. Proto se některé z nich dívají na tuto válku touto optikou,“ dodal.

Na čínských sociálních sítích šlo během roku války na Ukrajině skutečně objevit leccos. Jen pár dnů po invazi se mezi čínskými uživateli šířily oslavné ódy na Vladimira Putina i nabídky na ubytování „krásných Ukrajinek“.

Ruský prezident ve virtuálním prostoru dostával od Číňanů nálepky jako „Putin Veliký“, „nejlepší dědictví bývalého Sovětského svazu“ i „největší stratég tohoto století“. Kritiku naopak schytávali Rusové, kteří proti válce protestují. Podle některých čínských uživatelů „jim Spojené státy vymyly mozek“.

Rozdělený svět

Čína, Turecko a Indie. Proti nim Evropská unie, Velká Británie a Spojené státy. Svět se rozdělil ve vnímání již rok trvající ruské invaze na Ukrajinu. Zatímco první tři země chtějí rychlý konec války i za cenu ukrajinské ztráty území, Západ naopak prosazuje opětovnou kontrolu napadeného státu nad svojí zemí i za cenu dlouhodobějšího konfliktu.

„Kdybych byl Rus, Putin by byl mou vírou, mým světlem,“ napsal uživatel pod jménem @jinyujiyiliangxiaokou na platformě Weibo, čínské obdobě twitteru. Zatímco drtivá většina světa ruskou invazi na Ukrajinu odsuzuje, čínský internet je zčásti proruský, proválečný a proputinovský, píše server New York Times.

Putinovo vykreslování Ruska jako oběti politické, ideologické a vojenské agrese Západu hluboce rezonovalo nejen na síti Weibo, ale i na dalších platformách. Uživatelé kopírují čínský narativ, že se Spojené státy a jejich spojenci obávají vzestupu Číny a alternativního světového řádu, který by mohla spolu s Ruskem vytvořit.

Čínská vláda, nejmocnější přítel Ruska, je už obezřetnější. Úředníci na jednu stranu odmítli označit vpád ruských vojsk na Ukrajinu za invazi, na druhou stranu ho ale ani nepodpořili.

Reklama

Doporučované