Hlavní obsah

Čína znovu hrozí. Ke Tchaj-wanu vyslala 27 letadel

Foto: aarrows, Shutterstock.com

Stíhačky Su-30, stejný typ směřoval ve středu k Tchaj-wanu.

Reklama

Z čínské strany vletělo ke střední linii v Tchajwanské úžině šest stíhaček Su-30 a jedenáct dalších letounů, uvedl Tchaj-wan. V reakci na to vzlétly ostrovní stíhačky. Normálně letectva obou zemí střední linii nenarušují.

Článek

Tchaj-wan ve středu vyslal do vzduchu stíhačky, aby varoval 27 čínských letadel, která se pohybovala v tchajwanské zóně vzdušné obrany.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že 22 z čínských letounů překročilo středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny. Informovala o tom agentura Reuters.

Situace mezi Čínou a Tchaj-wanem, který Peking pokládá za součást svého území, se vyhrotila po úterní návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Čína návštěvu ostře odsoudila a vzápětí oznámila, že zahájí vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova.

Tchaj-wan v reakci na středeční průlet čínských letounů vyslal do vzduchu stíhačky a rozmístil raketové systémy, aby monitorovaly čínské aktivity v takzvané tchajwanské identifikační zóně vzdušné obrany (ADIZ). V čínské letce bylo 16 stíhaček Su-30 a 11 dalších letounů, upřesnilo tchajwanské ministerstvo obrany.

ADIZ není totožná s tchajwanským teritoriálním vzdušným prostorem; zahrnuje mnohem větší oblast, která se částečně překrývá s čínským vzdušným prostorem, a zahrnuje dokonce i část čínské pevniny.

Co se kolem Tchaj-wanu může dít dál? Čtěte analýzu:

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že 22 čínských letounů, které překročily střední linii v Tchajwanské úžině, nezaletělo příliš daleko. Letadla žádné ze stran běžně střední linii nepřekračují.

Čína už dlouho před návštěvou Pelosiové na Tchaj-wanu varovala před odvetou. Zdůrazňovala, že v současné době se cesta vůbec nedá srovnávat s předchozími návštěvami amerických představitelů na ostrově.

„Dřívější chyba neospravedlňuje následující chybu. Situace na Tchaj-wanu se navíc s podporou některých vnějších sil mění. Tendence Tchaj-wanu získat nezávislost se vyvíjí,“ uvedl čínský velvyslanec při OSN Čang Ťün s tím, že situace by se Číně mohla vymknout kontrole, pokud tvrdě nezakročí.

Washington dlouhodobě zdůrazňuje, že jeho podpora Tchaj-wanu se nevylučuje s respektem vůči „politice jedné Číny“, na jejímž dodržování Peking lpí. Zákon z roku 1979 ale zároveň Američany zavazuje udržovat neoficiální nediplomatické vztahy s Tchaj-wanem a chránit ostrov před případnou agresí. Kongres ho přijal, když USA začaly uznávat Peking za jediného reprezentanta jednotné Číny.

Reklama

Doporučované