Hlavní obsah

Čínská propaganda: Vojáci tvrdí, jak ve válce o Tchaj-wan ochotně položí životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci speciálních sil během cvičení taktických skupin v čínském S'-čchuanu v lednu 2023.

Reklama

Peking odvysílal nový dokumentární film z nedávného cvičení, při kterém čínská armáda simulovala útok na Tchaj-wan. Vojáci v něm slibují, že pokud vypukne válka o ostrov, který si Čína dlouhodobě nárokuje, udělají cokoliv.

Článek

Peking stupňuje tlak na Tchaj-pej. Čínská státní televize představila nový dokumentární film o tom, jak se tamní armáda připravuje na útok na Tchaj-wan. Vojáci v něm prohlašují, že jsou ve válce o ostrov ochotni vzdát se dokonce i svého vlastního života.

Osmidílný dokument s názvem „Honba za sny“ představila čínská státní televizní stanice CCTV minulý týden u příležitosti 96. výročí založení Lidové osvobozenecké armády.

Jak upozorňuje deník The Guardian, nový dokument není v Číně ničím ojedinělým. Tamní státní média i armáda sdílejí propagandistické záběry z vojenských cvičení běžně, aby demonstrovaly sílu Pekingu a posílily nacionální smýšlení čínských obyvatel.

Čína považuje demokraticky řízený ostrov s 24 miliony obyvatel za součást svého svrchovaného území, přestože jej nikdy neovládala. Čínský vůdce Si Ťin-pching nevyloučil, že jednoho dne nechá ostrov uzmout i násilím. V poslední době Peking zvýšil vojenský tlak na ostrovní stát.

V nejnovějším dokumentu ukazuje záběry z cvičení Lidové osvobozenecké armády, které simulovalo útok na Tchaj-wan. Odehrálo se v dubnu, krátce po tom, co tchaj-wanská prezidentka Cchaj-Jing-wem navštívila Spojené státy.

Analýza

Na obou stranách Tchajwanské úžiny panuje neklid. Analytici se už ani neptají, zda bude válka, ale kdy, a jak bude vypadat. Odpověď na druhou otázku poskytl americký think tank, který provedl důkladnou simulaci války o Tchaj-wan.

Ačkoli je Tchaj-wan oficiálně uznán jen hrstkou národů, jeho demokraticky zvolená vláda udržuje silné obchodní a neformální vztahy s mnoha světovými mocnostmi. Diplomatické styky mezi Spojenými státy a Tchaj-wanem neprobíhají po oficiální linii. Americký zákon, Taiwan Relations Act, však zajišťuje ostrovu ochranu a poskytuje prostředky k jeho obraně.

Americký prezident Joe Biden schválil minulý měsíc zaslání vojenské pomoci Tchaj-wanu v hodnotě až 345 milionů USD (7,5 miliardy Kč). Peking tento krok kritizoval. Spojené státy už dříve obvinil z toho, že slibem dodávek zbraní mění ostrov v sud střelného prachu.

„Použili bychom vlastní těla“

V čínském dokumentu „Honba za sny“ se objevily výpovědi desítek vojáků čínské Lidové osvobozenecké armády. Někteří z nich hlásali, že jsou ochotni v případě útoku na Tchaj-wan položit život.

„Pokud by vypukla válka a podmínky na bezpečné odstranění námořních min ve skutečném boji by byly příliš obtížné, použili bychom vlastní těla, abychom zajistili bezpečnou cestu pro naše [vyloďovací] jednotky,“ prohlásil třeba Zuo Feng, který působí v čínském námořnictvu.

Podobný názor zastával i čínský pilot Li Peng, který v dokumentu pronesl, že pokud by v opravdové bitvě spotřeboval všechnu munici, jeho „stíhačka by byla poslední střelou řítící se na nepřítele“.

V novém dokumentu se také objevují záběry válečných plavidel a letadlové lodi Šan-tung, kterou Peking v minulých měsících opakovaně vyslal do Tchajwanského průlivu, aby Tchaj-peji pohrozil.

Reklama

Související témata:

Doporučované