Hlavní obsah

Čínská reakce na kritiku Západu: olympijský oheň nechali zapálit Ujgura

Foto: Profimedia.cz

Do středu obrovské sněhové vločky, která stadionu vévodila, oheň donesli čínští sportovci Dinigeer Yilamujiang a Zhao Jiawen.

Reklama

aktualizováno •

Jedním z posledních sportovců, který nesl při zahajovacím ceremoniálu olympijskou pochodeň, byla běžkyně na lyžích s ujgurskými kořeny. Čínské zacházení s ujgurskou menšinou vedlo k diplomatickému bojkotu her USA a dalšími zeměmi.

Článek

Dlouho očekávané zimní olympijské hry v Pekingu odstartovaly. Na stadionu Ptačí hnízdo se v pátek odehrál pompézní zahajovací ceremoniál. Slavnostním vrcholem bylo zapálení olympijského ohně dvěma mladými čínskými sportovci.

Do středu obrovské sněhové vločky, která stadionu vévodila, oheň donesli dvacetiletá běžkyně na lyžích Dinigír I-La-Mu-Ťiang a jednadvacetiletý Čao Ťia-wenem, který soutěží v severské kombinaci. I-La-Mu-Ťiang se narodila v Altaj v autonomní oblasti Sin-ťiang a má ujgurské kořeny.

Finální předání olympijského ohně mívá velkou symbolickou váhu a do poslední chvíle bývá tajemstvím, kdo se důležitého úkolu zhostí.

To, že se Čína rozhodla do této role dosadit I-La-Mu-Ťiang, je tedy podle agentury Reuters pozoruhodné, neboť právě zacházení Číny s ujgurskou muslimskou menšinou vedlo k diplomatickému bojkotu her ze strany několika západních zemí včetně Spojených států.

V západní oblasti Sin-ťiang Čína masově zadržuje a převychovává ujgurské muslimy. Podle Washingtonu se Peking dopouští genocidy. Ten ovšem jakákoliv porušování lidských práv popírá a během pátečního ceremoniálu, kde vlajka prošla rukama 56 osob zastupujících různá etnika, se snažil navodit ducha inkluze.

„Byla to odveta prezidentu Joe Bidenovi za to, že vynechal tyto olympijské hry a vzkaz Západu: Čína se nenechá poučovat o lidských právech, ani o ničem jiném,“ okomentoval rozhodnutí Číny Andy Browne, ředitel redakce Bloomberg New Economy Forum a odborník na Čínu, který vystoupil v přenosu televize NBC z ceremoniálu.

Mezinárodní olympijský výbor ovšem informace o tom, že výběr I-La-Mu-Ťiang souvisel s jejím původem, odmítl. „Je to sportovkyně, která tu závodí, jede už dnes. Má na to plné právo bez ohledu na to, odkud pochází. Stejně tak má plné právo účastnit se všech ceremoniálů,“ řekl mluvčí MOV Mark Adams. „Slavnostní zahájení vymýšlí organizační výbor, my se na něm podílíme jen do jisté míry,“ dodal.

Podle čínských pořadatelů se výběr posledních členů štafety, kteří si předávali pochodeň na Národním stadionu, řídil výhradně jejich datem narození tak, aby byly zastoupeny všechny dekády od 90. let až do prvních deseti let nového milénia. S tím však nesouhlasí řada odborníků na národnostní menšiny.

Úvodního ceremoniálu se kromě amerického prezidenta Bidena neúčastnili ani zástupci Austrálie, Británie a Kanady. Pouhý den před oficiálním zahájením her se k diplomatickému bojkotu přidala také Indie, které se nelíbilo, že se štafety olympijské pochodně účastní velitel Čínské lidové osvobozenecké armády Čchi Fa-pao, jenž má na svědomí životy indických vojáků.

Reklama

Doporučované