Hlavní obsah

Čínské banky zmrazily tisíce účtů. Protestující klienty zbila policie

Podívejte se na záběry z protestu v centrální Číně. „Vraťte mé vklady,“ skandovali demonstranti.Video: twitter/jenniferatntd, AP

 

Reklama

Jeden z největších finančních skandálů Číny vyústil v nezvykle rozsáhlý protest, který policie nenechala jen tak. Davy oklamaných lidí žádaly vládu, aby donutila venkovské banky obnovit jim přístup k penězům.

Článek

Číňané prožívají jeden z největších finančních skandálů v historii. Čínské banky ve venkovských oblastech zmrazily vklady v hodnotě miliard jüanů a připravily o přístup k úsporám tisíce lidí v provinciích Che-nan a An-chuej. Peking z bankovního problému obviňuje „zločinecké gangy“.

Měsíce nářků mas ztrápených lidí o víkendu přerostly v protesty. Dav více než tisíce demonstrantů se v neděli shromáždil před pobočkou Čínské lidové banky v Čeng-čou a dožadoval se přístupu ke svým úsporám. Protest v provincii Che-nan, při kterém někteří drželi transparenty volající „Banko, vrať nám naše peníze“, nezůstal bez odezvy.

Do davu se pustili policisté a neidentifikovaní muži odění do bílých košil, kteří demonstranty odtahovali a mlátili je. Na jednom z videí je zachycen například muž s nateklým okem, který říká, že ho „zbili gangsteři“. Následně jej odtáhli do autobusu.

Bankovní krize v Číně vře od poloviny dubna. Tehdy se spousta lidí pokusila vybrat své úspory a způsobila kolaps čtyř bank v Che-nanu. Kauza přitáhla pozornost zejména v červnu, kdy si začali zasažení lidé stěžovat na šikanu ze strany úředníků.

Někteří z nich uvádí, že jejich osobní zdravotní kódy (čínská obdoba aplikace Tečka, pozn. red.), které jsou povinné pro všechny čínské občany pro přístup na veřejná místa, zčervenaly a identifikovaly je jako covid pozitivní. Mnozí tak pojali podezření, že se jim úředníci snaží zabránit, aby si stěžovali.

Jednou z obětí finančního skandálu je i paní Jangová, která měla v jedné z bank uložených 499 500 jüanů (asi 1,8 milionů korun). 18. dubna zjistila, že ke svým penězům nemá přístup. „Když jsem se snažila stěžovat si, můj kód asi na 10 dní zčervenal,“ řekla Guardianu. „Vláda by nám měla pomoci co nejdříve obnovit možnost výběru hotovosti, abychom se mohli vrátit k normálnímu životu.“

Pro server SCMP promluvila obyvatelka města Čeng-čou, paní Wangová, která má ve venkovských bankách uložených asi 200 tisíc jüanů (asi 731 tisíc korun). Také ona se obává, že ji úřady „sledují“. 13. června jí neznámí muži zabránili opustit dům.

„Je směšné, že vynakládají tolik zdrojů ke sledování nás, vkladatelů, místo toho, aby se zaměřili na podvodníky,“ říká paní Wangová. „To oni porušují zákon, ne my. My máme právo protestovat, protože to jsou naše peníze.“

Víc než na cokoli jiného finanční skandál poukázal na křehkost čínského bankovního systému. Krize navíc upozorňuje na stále zranitelnější finanční situaci v nerozvinutých regionech. Videa násilného potlačení protestů, která se šíří na sociálních sítích, navíc ohrožují sociální stabilitu a veřejný pořádek v Číně.

V pondělí pozdě večer provinční bankovní a pojišťovací regulátor v Che-nanu uvedl, že podvedeným zákazníkům začne vyplácet část peněz zpět. Jednotliví zákazníci s vklady do 50 000 jüanů (asi 183 tisíc korun) budou vypláceni od pátku, uvedl regulátor. Na dalších postupech se zatím pracuje, dodal.

Provinční úřady veřejné bezpečnosti už dříve oznámily, že „spořádaně postupují ve vyšetřování“ krize, z níž viní „zločinecké gangy“. Ty měly převzít kontrolu nad místními bankami, provádět nezákonné převody prostřednictvím fiktivních půjček a manipulovat vedoucí pracovníky k faktickému převzetí několika místních bank.

Podle policie v Che-nanu jde přitom o fenomén mapovaný od roku 2011. Minulý měsíc policie identifikovala pravděpodobného viníka, po kterém však stále pátrá. Úřady o řádění gangů znovu informovaly v pondělí, tentokrát se už však jejich tvrzení na sociálních sítích setkala se skepsí.

Michael Pettis, profesor financí na Pekingské univerzitě, pro SCMP uvedl, že události v Che-nanu jsou „velmi znepokojivou připomínkou“ toho, co by se stalo, kdyby se stávající čínský ekonomický model stal neudržitelným.

„Zdá se, že každé dlouhé období prudce rostoucích cen nemovitostí a explozivního růstu dluhu silně vybízí k nadměrnému riskování a dokonce podvodům,“ řekl Pettis. „V uplynulém desetiletí se v Číně realitní bublina nafoukla do historických rozměrů, stejně jako zadluženost. Obávám se, že takových případů v příštích letech uvidíme mnohem víc,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované