Hlavní obsah

„Čistě nacistický projev.“ Orbánova poradkyně po šéfově výroku rezignovala

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Reklama

Dlouholetá poradkyně maďarského premiéra Viktora Orbána v úterý rezignovala na protest proti jeho sobotnímu projevu, kde se vyhradil proti míšení ras. Označila jej za čistě nacistický a hodný Goebbelse.

Článek

Orbán využívá protiimigrační rétoriku jako klíčovou součást své politické platformy už od roku 2015 a často se uchyluje ke kontroverznímu slovníku. Premiérův sobotní projev, ve kterém se vyslovil proti „míchání ras“, byl ovšem podle některých reakcí i na jeho poměry extrémní.

Maďarský předseda vlády v něm řekl, že míšení mezi Evropany je přijatelné, ale míšení Evropanů s Neevropany vytváří lidi „smíšené rasy“.

„Jsme ochotni se vzájemně mísit, ale nechceme se stát národy smíšené rasy,“ řekl Orbán. Dodal, že země, které to považovaly za přijatelné, „už nejsou národy“.

Na premiéra se tak snesla vlna kritiky nejen z opozice, ale například i od vrchního maďarského rabína Róberta Frölicha. V reakci rezignovala i jeho dlouholetá poradkyně Zsuzsa Hegedűsová.

Hegedűsová řekla, že premiérovy poznámky o „míchání ras“ jsou neobhajitelné a odporují všem jejím hodnotám. Ve svém rezignačním dopise, který získal maďarský web hvg.hu, poukázala i na Orbánův gradující obrat směrem k neliberální politice. Uvedla, že se pro ni premiér chová příliš jako autokrat vymezující se proti Evropské unii a migraci.

S premiérem se zná téměř 20 let a jejich vztahy označila za přátelské. Viktoru Orbánovi radila od sestavení vlády v roce 2010 v otázkách souvisejících s rozvojem strategií sociální integrace a řešením sociálních konfliktů.

Bojovník proti politické korektnosti

Hegedűsová uvedla ve svém rezignačním dopisu, že dlouho hájila premiéra před obviněním z antisemitismu, ale věří, že jeho poslední projev je neobhajitelný. Napsala, že taková vyjádření jsou nepřijatelná i pro západní extrémní pravici.

Projev označila za čistě nacistický a hodný Josepha Goebbelse, ministra propagandy nacistického Německa. „Upřímně lituji, že mě tak hanebný postoj donutil přerušit náš vztah,“ napsala.

Orbán rezignaci přijal, ale popřel, že by se zachoval rasisticky. „To nemůžete myslet vážně, že mě po 20 letech spolupráce obviňujete z rasismu. Víte lépe než kdokoli jiný, že moje vláda v Maďarsku dodržuje politiku nulové tolerance k antisemitismu i rasismu,“ zareagoval premiér.

Kritika Orbánova sobotního projevu se ozývá i ze zahraničí. Sám premiér se ale prezentuje jako bojovník proti takzvané politické korektnosti a evropským liberálním elitám.

Reklama

Související témata:

Doporučované