Hlavní obsah

Cítí slabost Kremlu. Antiputinovská legie slibuje další ostré útoky v Rusku

Foto: Facebook Legie Svoboda Rusku

Snímek bojovníků zveřejněný proukrajinskou Legií Svoboda Rusku, která tvrdí, že sdružuje ruské občany bojující proti Putinovu režimu.

Reklama

Ruské dobrovolníky bojující proti Putinovi podporuje spousta běžných Rusů, tvrdí v rozhovoru pro The Observer mluvčí Legie Svoboda Rusku s přezdívkou Caesar. Mluvil o dalších ambiciózních plánech na útoky v Rusku.

Článek

Legie Svoboda Rusku je jednou ze skupin ruských dobrovolníků, které koncem května získaly pozornost celého světa. Bojovníci válčící na straně Ukrajiny tehdy vnikli na území ruské Bělgorodské oblasti, zaměstnali tamní armádu, včetně generality, a vystrašili část místních Rusů.

Skupina teď sebevědomě tvrdí, že plánuje další přeshraniční útok. Pokusí se tak využít nestabilní situaci uvnitř Kremlu po vzpouře vagnerovců pod vedením Jevgenije Prigožina.

„Příští měsíc plánujeme další překvapení. Bude to naše třetí operace. Poté přijde čtvrtá i pátá. Jsme ambiciózní. Chceme osvobodit celé naše území,“ řekl v rozhovoru pro britský server The Observer Maximillian Andronnikov, mluvčí protiputinovské polovojenské skupiny známý především pod přezdívkou Caesar.

Naposledy asi dvousetčlenná legie obsadila pohraniční vesnice a zajala 10 ruských vojáků. Nedávný průnik jednotky na ruské území u města Šebekino Caesar popsal jako „průzkumnou operaci“. Začátkem tohoto měsíce se ruské úřady rozhodly kvůli intenzivnímu ostřelování k evakuaci obyvatel Šebekina.

Caesar, původně fitness trenér z Petrohradu a Soči, se přestěhoval na Ukrajinu ihned po začátku ruské invaze.

Podpora války v Rusku zeslábla

Podle výzkumného centra Levada mají vojenské akce na Ukrajině nejvyšší podporu mezi staršími Rusy, obyvateli menších a středních měst a lidmi, kteří sledují televizní zpravodajství.

Kritici legii zesměšňují jako PR projekt řízený šéfem ukrajinské rozvědky Kyrylem Budanovem. Ruská státní média označila 49letého Caesara za extremistu a nacistu. Prokuratura ho obvinila z různých zločinů, včetně vlastizrady.

On sám v rozhovoru pro britský server uznává, že milice funguje jen díky ukrajinské vojenské pomoci. Na druhou stranu dodává, že obrněná vozidla, která má legie ve výbavě, většinou pocházejí z ruských zásob ukořistěných na Ukrajině.

Objevila se i obvinění, že legie a další polovojenské organizace působící na Ukrajině jsou napojeny na krajně pravicové skupiny. Caesar byl dříve členem Ruského imperiálního hnutí (RIM), ultranacionalistické skupiny, která se veřejně staví proti Putinovi. Hnutí ale od roku 2014, kdy začala válka na Donbase, nasazuje do konfliktu proruské bojovníky.

Caesar zdůraznil, že mezi bojovníky legie byli jak lidé s levicovými, tak i pravicovými názory. „Jsme prototypem budoucí ruské společnosti. Legie bojuje a umírá za budoucnost Ukrajiny i Ruska. Je to společný boj a společná tragédie,“ řekl Caesar.

Prigožina nerespektuje, ale využil jeho vzpoury

Caesar souhlasí s tím, že Prigožinovo povstání oslabilo prezidenta Vladimira Putina. Podle jeho názoru měl vůdce vagnerovců původně v úmyslu zajmout a odstranit ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. FSB se ale o Prigožinově záměru dozvěděla a dvojici přesunula. „Prigožin tedy improvizoval a vyslal obrněnou kolonu směrem k Moskvě,“ říká Caesar.

Místo Prigožinova pobytu je v současné době neznámé. Podle dohody zprostředkované běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem se měl přemístit do Běloruska spolu s dalšími vagnerovci. Lukašenko ale ve čtvrtek řekl, že Prigožin v zemi není a že byl v Petrohradu. Ruské bezpečnostní složky zřejmě provedly razii v jeho domě a objevily tam zbraně, hotovost i falešné pasy.

„Nerespektuji Prigožina. On a Putin mají stejné hodnoty. Myslí si, že tvrdší metody jim přinesou vítězství,“ říká Caesar. Předpovídá, že se Putinův režim zhroutí do konce roku 2024. „Nyní praská a je nestabilní. V ruské armádě panuje nespokojenost, jelikož mnoho vojáků nedostalo zaplaceno,“ tvrdí Caesar.

Odchod vagnerovců z bitevního pole podle něj posiluje vyhlídky Ukrajiny na úspěch. „Byli nejkompetentnější ruskou vojenskou jednotkou. Navíc jejich odchod sníží morálku v ruské armádě,“ míní velitel. Předpokládá proto, že ukrajinská protiofenziva bude stoprocentně úspěšná.

Ruského prezidenta Caesar pro The Observer popsal jako malého a zbabělého zločince. „Ponižoval ruské obyvatelstvo a populisticky využíval jeho nejnižších pudů. Rusové kvůli němu zhloupli a ‚zagresivněli‘. Tvrdí jim, že žijí špatně kvůli Západu, než aby přiznal, že špatné životní podmínky jsou výsledkem mafiánské vlády v Moskvě,“ myslí si Caesar.

Současného ruského vůdce přirovnal ke Stalinovi. Prý je paranoidní. Za jediný možný způsob, jak Putina porazit, považuje využití zbraní. Podle jeho slov legii podporuje mnoho Rusů otrávených současnou vládou, které měl možnost potkat během útoku na ruské území.

Reklama

Doporučované