Hlavní obsah

Co bude dál s Gazou? Izrael chce „vyčistit“ i jih, čelí ale odporu USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: IDF

Snímek z bojů v Gaze zveřejněný izraelskou armádou.

Reklama

aktualizováno •

Izrael pokračuje v operacích na jihu Pásma Gazy, kde se má nacházet většina velení Hamásu, ale i stovky tisíc civilistů a většina zbývajících izraelských rukojmích. Mezinárodní odpor v čele s USA roste.

Článek

Ještě před koncem dočasného příměří izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael „bude bojovat až do konce“. Během pátku, kdy příměří oficiálně skončilo, Izrael spustil sérii vzdušných útoků, jejichž terčem se stalo i město Chán Júnis, které leží v jižní části Pásma Gazy, kam se měla evakuovat značná část ze stovek tisíc civilistů ze severu, kde se bojovalo v první fázi války.

V noci na sobotu už se v této oblasti podle izraelských médií začaly odehrávat „tuhé boje“ včetně „pozemních bitev“. Zatím se neobjevily žádné hmatatelné zprávy o povaze bojů ani případném izraelském postupu.

„Budeme pokračovat v boji s vypětím veškerých sil, abychom dosáhli našich cílů: návratu všech našich unesených, eliminace Hamásu a dodržení slibu, že Gaza už nikdy nebude pro Izrael hrozbou,“ řekl před spuštěním útoků Netanjahu.

V Chán Júnisu se podle Izraele momentálně skrývají špičky vedení Hamásu, které utekly z města Gaza, které Izrael ze značné části dobyl (ač není jisté, nakolik pevně území za linií postupu kontroluje).

Z rétoriky i zpráv o vojenském vývoji se zdá, že Izrael po konci příměří vykročil směrem k novému cíli ve formě rozšíření takzvané čisticí operace mimo město Gaza na jih a bude usilovat o likvidaci Hamásu i tam.

Proti tomu, aby Izrael postupoval podobně jako v Gaza City, se nicméně staví USA.

Na čtvrtečním jednání měl Netanjahua k omezení civilních ztrát v dalších bojích vyzývat americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Deník New York Times s odkazem na své zdroje z obou stran píše, že od insiderů přichází protichůdné informace o tom, do jaké míry se Spojeným státům podařilo své apely prosadit.

Například zdroj z amerického ministerstva zahraničí měl v pátek říct, že Izrael je nyní „vnímavější k americkým prosbám o změnu válečných plánů“. Židovský stát má podle tohoto zdroje údajně zvažovat změnu přístupu k ochraně civilistů takovým způsobem, že sám omezí válečné operace v určitých oblastech místo toho, aby se odtamtud civilisty snažil přesouvat do vytyčených bezpečných zón.

Izraelští představitelé nicméně deníku řekli, že v plánu je evakuace obyvatel Gazy z míst, kde chce Izrael zaútočit.

Kde se zastavil postup Izraelců před příměřím?

Situaci v Gaze z hlediska pozemních bojů jsme těsně před příměřím shrnuli v posledních Zprávách z bojiště:

V pátek obyvatelé Chán Júnisu a okolí dostali od izraelské armády letáky, na nichž je mapa Gazy rozdělené do stovek malých očíslovaných zón. Armáda uvedla, že jde o nový nástroj, který má pomoct civilistům vyhnout se zónám aktivních bojů, aniž by byly potřeba „masivní evakuace“, jaké se prováděly při bojích na severu Pásma Gazy.

Jak přesně by měl tento systém fungovat, se zatím neví. V sobotu nicméně izraelská armáda zveřejnila výzvu k evakuacím právě s použitím těchto map. Označila na nich oblasti, odkud mají lidé odejít.

Mapy s rozdělením Pásma Gazy na stovky oblastí:

Foto: IDF

Zmiňovaná mapa zveřejněná izraelskou armádou.

NYT uvádí, že Izrael měl rovněž zvažovat zřízení „humanitární zóny“ v Al-Mawasi, ale podle amerických zdrojů mělo být od tohoto plánu upuštěno.

Od pátečního rána, kdy skončilo dočasné příměří, zemřelo podle Hamásem ovládaných úřadů 240 Palestinců. NYT uvádí, že pokud Izrael naplno rozšíří své vojenské operace do jižních oblastí, hrozí, že vysídleny budou stovky tisíc lidí. Někteří z nich navíc již podruhé, protože v oblasti je hodně těch, kteří utekli ze severu.

Z odpovědnosti za neprodloužení příměří se vzájemně obviňují obě strany. Izrael tvrdí, že Hamás odmítl propustit další ženy, Hamás zase uvádí, že Izrael trval na propuštění vojákyň a nepřistoupil na žádný protinávrh.

Během prvních sedmi týdnů bojů následujících teroristické útoky spáchané Hamásem, při nichž bylo zabito 1200 lidí, v Izraeli 7. října zemřelo podle úřadů 15 000 lidí.

Reklama

Doporučované