Hlavní obsah

Pětaosmdesátiletá rukojmí mluvila s novináři. Další PR katastrofu už Izrael nechce

Foto: Profimedia.cz

Dvojice izraelských chlapců na palubě vrtulníku po propuštění ze zajetí teroristického hnutí Hamás.

Reklama

Pro izraelské občany, kteří vyšli ze zajetí v Pásmu Gazy, platí zvláštní mediální režim. Úřady chtějí mít kontrolu nad tím, co rukojmí řeknou novinářům.

Článek

Od pěti desítek rukojmí propuštěných teroristickým hnutím Hamás má veřejnost jen kusé zprávy.

Televizní stanice Channel 12 informovala, že nově podléhají zvláštnímu mediálnímu režimu.

Lékaři podle něj nejprve posoudí, zda jsou propuštění rukojmí dostatečně fit na to, aby je mohla vyslechnout tajná služba Šin bet. Děti, které byly zajaty, budou rovněž vyslechnuty, a to specializovanými vyšetřovateli.

„Vyslýcháni samozřejmě budou, ale s empatií a porozuměním,“ potvrdil Seznam Zprávám i Gad Šimron, spisovatel a novinář, který dlouhá léta sloužil v Mosadu (rozhovor s ním si přečtěte zde).

Setkání se Sinvárem

Onen zvláštní mediální režim zahrnuje především kontrolu ze strany izraelských úřadů, které si podle Channelu 12 chtějí udržet kontrolu nad tím, co budou unesení vypovídat. Před tím, než promluví s médii, je úřady instruují, co mají říkat, a co už ne.

Izrael se tak chce vyhnout „PR katastrofě“, která následovala po rozhovoru propuštěné 85leté Jocheved Lifšicové. Ta novinářům řekla, že se k ní věznitelé chovali slušně. Denně ji prý navštěvoval lékař a rukojmí podle ní jedli stejné jídlo jako muži, kteří je střežili.

Lifšicová se podle svých slov také setkala v zajetí s vůdcem Hamásu Jahjá Sinvárem, jehož se zeptala, zda se nestydí za to, co dělá lidem, kteří byli celý život mírovými aktivisty. „Neodpověděl, byl zticha,“ líčila.

Příběhy propuštěných rukojmí

Týdny neviděli slunce, přežívali na rýži a chlebu a teroristé jim vyhrožovali smrtí. Rodiny osvobozených rukojmích začaly vyprávět příběhy svých blízkých. Propuštění Thajci líčí, že se Židy Hamás v Pásmu Gazy zacházel hůř.

Hamás propuštění Lifšicové a o pět let mladší Nurit Cooperové využil k propagandistickým účelům. Zveřejnil video, na kterém ozbrojenci podávají ženám občerstvení. Zajímavý je ale moment, kdy se Jocheved Lifšicová dostává do bezpečí. Na poslední chvíli ještě přistupuje k jednomu z únosců, podává mu ruku a říká: „Salam.“ To je arabský výraz pro mír.

Autenticitu videa nelze nezávisle ověřit. Agentury nezmiňují, jestli vstřícnost Jocheved Lifšicové byla vynucená. Ona i její manžel Oded, jehož Hamás také unesl, jsou ale celoživotní míroví aktivisté.

Výpovědi pod drobnohledem

Nyní si už izraelské úřady vyjádření hlídají. V posledních dnech se tak v médiích objevují jen výpovědi výhradně negativní – například o tom, že byly vězněné ženy drženy v Pásmu Gazy v klecích.

Další výpovědi přinesl list The Jerusalem Post: „Přeživší uvedli, že jim bylo poskytnuto omezené množství jídla, když byli drženi jako rukojmí, bez jasných zpráv o fyzickém týrání nebo mučení. Z malých dávek, které dostávali – někdy v lepším případě jen rýži a pitu – byli rukojmí často ponecháni, aby uvařili jídlo pro sebe a pro děti, které s nimi drželi. Řekli také, jak během posledních dvou týdnů docházely zásoby.“

Seznam Zprávy se na výslechy a program v prvních dnech po propuštění zeptaly vysokoškolské profesorky Ester Machikawaové, jíž před několika dny vyšla ze zajetí teta a několik dalších příbuzných.

„Teta byla po příjezdu zavalena odbornou lékařskou pomocí i sociální pomocí. Čeká ji dlouhá cesta k uzdravení a k tomu, aby ve svých 78 letech znovu začala žít. Jsme velmi vděční za obrovskou podporu, která se nám dostává,“ napsala pouze.

Hamás v otázkách a odpovědích

Jak radikální palestinské hnutí Hamás vzniklo, jaká je jeho ideologie a proč mu i přes teroristické útoky v minulosti stále věří část Palestinců?

Reklama

Doporučované