Hlavní obsah

Čtrnáct metrů od ničivé srážky. Čínskou družici těsně minulo ruské „smetí“

Foto: Profimedia.cz

Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) monitoruje přes 27 tisíc „velkých“ kusů vesmírného smetí (ilustrační obrázek).

Reklama

Zbývalo málo a došlo ke srážce čínské vědecké družice a úlomku vyřazeného satelitu, který Rusko zničilo při listopadovém raketovém testu. Informovala o tom čínská vesmírná agentura.

Článek

K tomu, co čínská média popisují jako „extrémně nebezpečné setkání“, došlo v úterý. Vědecká družice Tsinghua ten den minula kus vesmírného smetí o pouhých 14,5 metru, uvedl ve středu večer Čínský národní vesmírný úřad (CNSA). Informoval o tom server South China Morning Post.

Podle experta na vesmírné smetí Lui Jinga, který vede specializované pracoviště CNSA, se jedná o „velmi vzácný případ“. Ke střetu družice s kosmickým odpadem obvykle dochází na vzdálenost několika kilometrů, uvedl pro čínský bulvární server Global Times. „Bylo to velmi riskantní a pravděpodobnost jejich srážky byla vysoká,“ dodal Lui.

Nejnovější data ukazují, že vzdálenost mezi těmito dvěma objekty se nyní zvyšuje nad pět kilometrů a riziko srážky se tedy zmenšuje. „Nemůžeme však vyloučit, že se tyto dva objekty v budoucnu opět přiblíží,“ řekl Liu.

Předpokládá se, že kosmické smetí vzniklo při testování zbraní pro ničení satelitů, které Rusko provedlo v listopadu. Riziko srážky s nimi zůstává i do budoucna vysoké, varuje Čínský národní vesmírný úřad.

Test, po kterém na oběžné dráze zbylo nejméně 1500 úlomků „sledovatelného kosmického smetí“, Moskva uskutečnila 15. listopadu. Má se za to, že do vesmíru tehdy vypálila raketu S-500 Prometej. Vyhodila přitom do povětří nefunkční sovětskou družici vypuštěnou do vesmíru v roce 1982.

Spojené státy americké raketový test ostře kritizovaly, označily ho přitom za „nebezpečný a nezodpovědný“. Podle amerického ministra zahraničí Antony Blinkena byl „proveden lehkomyslně“. Americká agentura pro letectví a vesmír NASA pak varovala před ohrožením bezpečnosti posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Ruský test odsoudila také Británie nebo šéf NATO Jens Stoltenberg. Čínská média ani Peking se k incidentu téměř nevyjadřovaly.

Ředitel programu ISS při NASA Robyn Gatens v úterý poradnímu výboru vesmírné agentury sdělil, že riziko srážky vesmírné stanice s kosmickými úlomky se po ruském testu zdvojnásobilo.

Čína vesmírné smetí, které vzniklo při testování rakety, od listopadu neustále monitoruje. Většina z těchto částic se totiž šíří ve výšce 400 až 1 100 km od Země, kde se nachází stovky čínských družic.

„Pokud se blíží nějaký úlomek, je třeba naše družice rychle informovat a udělat předem nějaké manévry, aby se mu vyhnuly. To je v současné době ta nejproveditelnější metoda,“ uvedl Lui.

Proč je smetí na oběžné dráze problém?

  • Oběžná dráha kolem Země se může zdát jako ohromný prostor, kde se trocha smetí ztratí. Jenže obzvláště na nízké oběžné dráze se každý objekt, který se na ní udrží, musí pohybovat ohromnou rychlostí, přibližně 25 tisíc km/h. I několikacentimetrový kovový úlomek se tak může proměnit v nebezpečný projektil. Kvůli vysokým rychlostem se tedy jedná o problém, který vážně ohrožuje nejen posádku Mezinárodní vesmírné stanice, ale i další vesmírné projekty.
  • Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) monitoruje přes 27 tisíc „velkých“ kusů vesmírného smetí. Kromě toho odhaduje, že se zde pohybuje půl milionu „malých“ kousků odpadu do velikosti jednoho centimetru. Evropská vesmírná agentura má ve svém katalogu 29 600 takových úlomků.
  • Dokonce i smetí o velikosti jednoho milimetru ale dokáže nenávratně poškodit satelit tak, že jej nebude možné na dálku opravit. To samozřejmě zvyšuje náklady na provoz vesmírných programů.
  • Větší úlomky pak ohrožují i mise s posádkou. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je proti mikroskopickým úlomkům chráněna odolným pláštěm a drobné vady dokážou astronauti opravit. Větší úlomky ale představují hrozbu, které se nelze účinně bránit.
  • Americká NASA ve spolupráci s ministerstvem obrany sleduje polohu známých úlomků a simuluje, zda některý z nich neohrožuje ISS nebo některý ze satelitů. Řídící centra v Houstonu a Moskvě poté spolupracují na včasné úpravě letové dráhy ISS tak, aby se nebezpečí vyhnula. V případě nevyhnutelného ohrožení je posádka připravena k okamžitému odletu.
  • Celková hmotnost objektů, které Zemi obíhají poté, co je tam dopravili lidé, se blížídeseti tisícům tun. Přibližně polovinu objektů tvoří právě fragmenty vesmírných trosek.

Reklama

Doporučované