Hlavní obsah

Talibán znovu utahuje šrouby, ženám vrací zákaz z doby před svržením

Foto: Profimedia.cz

Mladík míjí na snímku ze 4. července 2023 uzavřený kosmetický salon v Kábulu. Obrázky žen už dříve někdo posprejoval.

Reklama

V Afghánistánu přistoupili k dalšímu z mnoha omezení cílených proti ženám. Vládnoucí hnutí Tálibán oznámilo, že do začátku srpna musí být uzavřeny všechny salony krásy. Afghánky jsou šokované, mnohé podniky mají zavřeno už nyní.

Článek

Afghánské ženy čelí dalšímu omezení ze strany Tálibánu, který nařídil uzavřít místní kadeřnické a kosmetické salony. Mluvčí ministerstva pro mravnost a ctnost sdělil BBC, že podniky mají měsíc na to novému nařízení vyhovět.

„Tálibán bere afghánským ženám ta nejzákladnější lidská práva. Když jsem se tu zprávu dozvěděla, byla jsem naprosto šokovaná. Jednoduše se snaží zlikvidovat ženy na všech úrovních veřejného života,“ řekla BBC anonymně jedna z Afghánek.

Tálibánci nijak nevysvětlili, co bylo důvodem zákazu ani jaké alternativy, pokud vůbec nějaké, budou mít ženy k dispozici.

Další Afghánka, která si bála mluvit na jméno, potvrdila uzavírání kadeřnických salonů v hlavní městě Kábul i jinde. „Vyšla jsem ven a viděla všechny salony v mé lokalitě zavřené,“ popsala.

Zavírání kosmetických salonů bylo součástí celé řady opatření, které Tálibán zavedl, když byl naposledy u moci v letech 1996 až 2001. Po následné invazi Spojených států do Afghánistánu však byly opět otevřeny.

Tálibán se opět chopil moci v létě 2021. Od té doby se svoboda žen a jejich práva neustále omezují. Hnutí zakázalo dospívajícím dívkám a ženám vstup do školních tříd, tělocvičen a parků. V nedávné době jim vláda oznámila, že nesmějí pracovat pro žádnou z agentur OSN či neziskové organizace.

Velmi rychle od získání moci Tálibán ženám také nařídil vhodné odívání. Nejprve loni v únoru nakázal nosit povinně šátek (hidžáb), o tři měsíce později burku, tedy oděv, který je zahaluje od hlavy k patě a vidět jsou pouze oči.

Platí rovněž, že pokud žena cestuje dál než 72 km od svého bydliště, musí ji vždy doprovázet manžel nebo jiný mužský příbuzný.

Salony krásy zůstaly otevřené i poté, co se Tálibán před dvěma lety znovu ujal vlády po stažení amerických jednotek. Výlohy však byly často zakryty a reklamní fotografie žen byly posprejovány, aby se zakryly jejich tváře.

Další omezení a nařízení vznikají i navzdory mezinárodní kritice a protestům ženských hnutí, které se snaží Afghánky podpořit.

Reklama

Doporučované