Hlavní obsah

Další skandál na obzoru. Zaměstnanci Boeingu měli falšovat záznamy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Reakce Seznam

Boeing 787 Dreamliner, ilustrační fotografie

Spojené státy zahájily nové vyšetřování společnosti Boeing. Firma oznámila regulátorům letecké bezpečnosti, že možná neprovedla řádnou kontrolu svých letadel 787 Dreamliner.

Článek

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) sdělil, že společnost Boeing minulý měsíc „dobrovolně“ upozornila, že „možná nedokončila“ kontroly, které jsou nutné k potvrzení odpovídajícího elektrického zabezpečení v místech, kde se křídla spojují s hlavním tělesem některých, jejích letadel 787 Dreamliner, velkých proudových letadel často používaných na mezinárodních letech. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

„Záležitost jsme rychle prověřili a zjistili jsme, že několik lidí porušilo zásady společnosti tím, že neprovedli požadovaný test, ale práci zapsali jako dokončenou,“ uvedl v e-mailu zaměstnancům Scott Stocker, vedoucí programu Boeing 787. FAA uvedl, že prověří, zda zaměstnanci nefalšovali záznamy. Úřad také dodal, že Boeing bude nucen vypracovat „akční plán“, jenž by řešil obavy týkající se letadel, která jsou již v provozu.

Interně společnost minulý týden zaměstnancům sdělila, že „pochybení“ nevytvořilo „bezprostřední problém s bezpečností letu“, jak vyplývá ze zprávy, kterou měl server k dispozici.

„FAA nyní vyšetřuje, zda Boeing kontroly dokončil a zda zaměstnanci společnosti mohli záznamy o zabezpečení v letadlech skutečně falšovat. Jak bude vyšetřování pokračovat, FAA přijme veškerá nezbytná opatření - jako vždy - k zajištění bezpečnosti veřejnosti v letadlech,“ uvedl úřad.

Jedná se o nejnovější problém, který se v posledních letech v souvislosti s leteckým výrobcem objevil. Výrobní a bezpečnostní procesy v Boeingu se znovu dostaly do centra pozornosti letos v lednu, kdy se z nového letadla 737 Max 9 krátce po startu utrhly zaslepené dveře nouzového východu.

FAA na událost zareagoval tím, že firmě zakázal zvyšovat výrobu těchto letadel, a zároveň uvedl, že v dodavatelském řetězci Boeingu zjistil četné problémy s nedodržováním předpisů. Incident si vyžádal dočasné uzemnění desítek letadel a přinutil firmu drasticky zpomalit výrobu. Zároveň vyvolal zvýšený regulační dohled, trestní vyšetřování a další právní a finanční problémy. Boeing už vyplatil odškodné ve výši 160 milionů dolarů společnosti Alaska Airlines, k požadavku zaplatit za ztrátu se přidaly i United Airlines.

V březnu generální ředitel Dave Calhoun oznámil, že do konce roku odstoupí, a stal se tak nejvýznamnější osobou, která v důsledku těchto incidentů z nedávné doby ze společnosti odešla.

V letech 2018 a 2019 při dvou vážných nehodách letadel Boeing 737 MAX zahynulo dohromady 346 lidí. Letadla pak byla z rozhodnutí úřadů v celém světě na více než rok a půl odstavena z provozu. Agentura Reuters minulý měsíc uvedla, že ministerstvo spravedlnosti nyní zvažuje, zda Boeing neporušil dohodu, která ho chránila před trestním stíháním kvůli smrtelným nehodám z let 2018 a 2019.

Související témata:

Doporučované