Hlavní obsah

Další velká ztráta pro Rusko potvrzena. V Kerčském průlivu přišlo o cennou loď

Záběry mají ukazovat zásah a poškození ruské raketové lodi v přístavu v Kerčském průlivu. Video: telegram/milinfolive

 

Reklama

Videa a satelitní snímky dokládají ukrajinská prohlášení o úspěšném útoku na ruskou loď v přístavu na okupovaném Krymu. Zásah dostala korveta Askold třídy Karakurt. Jde sice o menší, ale zato zcela novou loď.

Článek

Ukrajinská armáda už v sobotu 4. listopadu informovala o „úspěšném úderu“ na loděnici Zaliv v Kerčském průlivu s tím, že v přístavu tou dobou byly ty „nejmodernější ruské lodě“. V pondělí Kyjev doplnil, že jeho síly způsobily „těžké“ poškození ruské korvetě Askold, která možná už nikdy nepůjde opravit.

Zásah lodi v přístavu už v sobotu přiznalo i Rusko. Podle něj Ukrajinci zaútočili 15 raketami s plochou drahou letu, z nichž 13 mělo být sestřeleno. Typ zasažené lodě ani stupeň poškození ale Moskva nespecifikovala.

Z videí a satelitních snímků z posledních dní je nicméně patrné, že prohlášení Kyjeva odpovídají realitě - v sobotu v přístavu Zaliv dostala skutečně minimálně jeden přímý zásah raketou (pravděpodobněji dokonce spíš dva) ruská korveta Askold třídy Karakurt.

Přístav leží na dohled od Kerčského mostu:

Důkazy jsou jasné, zásah je potvrzený

Že se v přístavu něco stalo, kromě prohlášení obou znepřátelených stran avizovaly nejdřív záběry požáru a práce protivzdušné obrany v okolí města Kerč, které se dobrovolníkům na sociálních sítích podařilo rychle geolokalizovat.

Hned v neděli investigativní projekt Rádia Svobodná Evropa přinesl analýzu satelitních snímků, z nichž je patrné, že loď utrpěla poškození. Dobře viditelné je i pro oko laika, například na onom srovnání snímků z doby před útokem a po něm:

Snímky nemají dostatečné rozlišení na to, aby se z nich dalo poznat, jestli loď půjde opravit, nebo jak dlouho by to mohlo trvat. Kvůli skvrnám či deformacím na různých částech lodi se nicméně spekuluje o tom, že zásahy mohly být dokonce dva. Tomu ostatně nasvědčují i videa samotné exploze.

Jedno z nich, na které se můžete podívat i v úvodu tohoto článku, incident ukazuje i z blízka a lze v něm přímo zahlédnout dvě různé rakety. Video začalo kolovat na sociálních sítích teprve v pondělí a zatím nelze na 100 % potvrdit jeho pravost.

Nepotvrzené zůstávají také snímky, které mají údajně ukazovat rozsah škod lodi. I ty si můžete prohlédnout v úvodním videu.

Zbrusu nová loď

Podle vyjádření ukrajinského letectva zasažená loď teprve procházela finálními testy před plným uvedením do služby. Dokončení testů v letošním roce podle serveru Newsweek už loni avizovala s odkazem na své zdroje i ruská agentura TASS a o výrobě několika lodí v přístavu včetně korvety Askold loni informovalo i Rádio Svobodná Evropa.

Často zmiňovanou předností korvety je kromě jejího data výroby i to, že měla být schopná nosit a odpalovat střely Kalibr, které Moskva hojně využívá k útokům na Ukrajinu.

Analytici se domnívají, že útok byl proveden raketami Storm Shadow nebo SCALP.

Díry v ruské kontrole nad Černým mořem

Ačkoli Rusko oficiálně blokuje vývoz obilí z ukrajinských přístavů, v posledních týdnech se několika lodím podařilo proplout.

Přístav leží přes 250 kilometrů od nejbližších frontových linií, tedy asi o 10 kilometrů dál, než se uvádí, že rakety Storm Shadow nebo SCALP, respektive jejich exportní verze, dostřelí. Není jasné, jestli Ukrajina dostala jen exportní nebo i standardní verzi raket, které mají mít dostřel asi 400 kilometrů.

Server The War Zone k tomu dodal, že útok je důležitý i proto, že zasáhl cíl velmi blízko Kerčského mostu, pro jehož konstrukci mohou být Storm Shadow vážnou hrozbou.

Korveta třídy Karakurt je už několikátou lodí z ruské černomořské flotily, kterou ukrajinské útoky pravděpodobně na dlouho vyřadily z provozu. Naposledy vážné poškození utrpěly v přístavu v Sevastopolu velká výsadková loď Minsk a ponorka Rostov na Donu.

Reklama

Doporučované