Hlavní obsah

Rusko ztrácí kontrolu nad Černým mořem. Lodě volně plují

Foto: Ruslan Harutyunov, Shutterstock.com

Přístav v Oděse. Snímek z léta 2021.

Reklama

Ruskem „blokované“ Černé moře během posledních dní opustily nejméně dvě lodě s obilím a podle ukrajinského námořnictva i dalších pět obchodních lodí. Podle analytika Kreml čelí těžkému dilematu.

Článek

V neděli doplula do Istanbulu loď Aroyat s nákladem ukrajinského obilí. O den dříve tam dorazila i Resilient Africa se stejným nákladem.

Podle prohlášení ukrajinského námořnictva navíc – kromě těchto dvou lodí vyplouvajících z ukrajinského Čornomorsku novým „humanitárním koridorem“ – Černým mořem do Turecka, Bulharska nebo Rumunska proplulo v posledních dnech dalších pět obchodních lodí.

Šlo o první plavidla, která z ukrajinských přístavů vyrazila poté, co Moskva v červenci odstoupila od tzv. obilné dohody.

Ujednání platilo zhruba rok a Rusko po jeho vypovězení varovalo, že bude lodě plující do ukrajinských přístavů pokládat za vojenské cíle. K žádné blokádě civilních plavidel ale nedošlo, což ukazuje slábnoucí moc ruského námořnictva v Černém moři.

Ukrajinská agentura uvádí, že poté, co lodě opustily ukrajinské vody, se pohybovaly co nejblíž západnímu pobřeží, aby byly v blízkosti území států NATO, což mělo odradit ruské válečné lodě od nepřátelských akcí. Stejně ale na Rusko zřejmě působí i ukrajinské námořní drony, které Kyjev v poslední době opakovaně použil.

„Analytici uvádí, že pohyb lodí navzdory výhrůžkám Moskvy může pramenit i ze zlepšení schopností Kyjeva útočit na ruské válečné lodě,“ napsal k tomu deník The New York Times.

Jedním z těch, kteří na důležitost začátku provozu obchodních lodí z ukrajinských přístavů upozorňovali, je vojenský historik Phillips O’Brien. „Jestli lodě s obilím bezpečně opustí Černé moře, bude to znamenat, že Ukrajina dokázala obejít Putinem vyhlášenou blokádu, která byla loni jedním z hlavních opěrných bodů ruské strategie,“ napsal už před dvěma týdny na svém blogu.

Kreml podle něj čelí těžkému dilematu. Může buď poslat k blokádě vlastní lodě, čímž riskuje, že se stanou terčem ukrajinského útoku, nebo může obchodní lodě potopit například raketovým útokem, čímž zase poškodí vlastní reputaci.

„Pokud bude ruské námořnictvo vytlačeno a vyřazeno z akce, jedinou možností, jak zastavit tyto lodě, by bylo potopit je raketami. A to by pro Rusko bylo velmi těžké rozhodnutí,“ napsal O’Brien.

S obklíčením lodí s mezinárodní posádkou by podle něj Kreml zřejmě neměl problém (pokud by měl možnost to udělat), ale potopit takové plavidlo už je podle experta „moc“ i na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Třetí možností je nechat lodě volně plout, což se minimálně prozatím děje.

Reklama

Doporučované