Hlavní obsah

Dánská premiérka: Evropa zbraně má a je třeba je předat Ukrajině

Foto: paparazzza, Shutterstock.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Joe Biden ujistil ukrajinského prezidenta, že vojenská pomoc ve výši 60 miliard dolarů je na cestě. Opatření musí ještě projít závěrečným hlasováním v Kongresu. Dánská premiérka naléhá na dodání evropských zbraní Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Začátkem tohoto týdne americký Senát po měsících politických sporů schválil balíček zahraniční pomoci ve výši 95 miliard dolarů, který zahrnuje i 60 miliard dolarů pro Ukrajinu. Ve Sněmovně reprezentantů, kde jsou členové Republikánské strany v otázce tohoto opatření rozděleni, však stále čeká těžký boj.

„Podívejte, ukrajinský lid bojoval tak statečně a hrdinně, tolik toho nasadil a představa, že bychom teď, když jim dochází munice, odešli - to považuji za absurdní,“ řekl americký prezident Joe Biden BBC News po sobotním telefonátu s Volodymyrem Zelenským.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová při Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásila, že Dánsko se rozhodlo převést na Ukrajinu veškeré své skladové dělostřelectvo. Země vyzývá své partnery, aby zvýšili dodávky zbraní na Ukrajinu, informuje zpravodajský server RBC-UKRAINE. Poznamenala, že evropští představitelé často poukazují na problémy s výrobou v oblasti dodávek zbraní. Premiérka zdůraznila, že Evropa zbraně má a je třeba je předat Ukrajině.

„Ale když se zeptáte Ukrajiny, tak ta nás teď žádá o munici, o dělostřelectvo. Ze strany Dánska jsme se rozhodli darovat Ukrajině veškeré naše dělostřelectvo. A je mi líto, přátelé, že musím říct, že v Evropě je ještě munice na skladě. To není otázka výroby, protože my máme zbraně, máme munici, máme protivzdušnou obranu, kterou v tuto chvíli nemusíme sami použít, kterou bychom měli dodat Ukrajině,“ řekla.

Sám Zelenskyj naléhavě apeloval na poskytnutí dalších zbraní, aby se tak zabránilo „katastrofické“ situaci v Evropě.

„Udržování Ukrajiny v umělém deficitu zbraní, zejména v deficitu dělostřelectva a dálkových schopností, umožňuje Putinovi přizpůsobit se současné intenzitě války,“ řekl na mezinárodní konferenci v Mnichově.

Reklama

Související témata:
Mette Frederiksen

Doporučované