Hlavní obsah

Dánský ostrov Bornholm nemá elektřinu, byl poškozen podmořský kabel

Foto: Profimedia.cz

Vzhledem k poloze Bornholmu v Baltském moři se na ostrově elektřina vyrábí pomocí větrných elektráren.

Reklama

Příčinou výpadku elektřiny je údajně poškození podmořského kabelu, který ostrov Bornholm elektřinou zásobuje ze Švédska. Úřady věří, že se podaří dodávky obnovit po poledni.

Článek

Ostrov Bornholm je bez elektřiny. Společnost Trefor Elnet Øst, která je za dodávky elektřiny odpovědná, potvrdila deníku Berlingske, že je zasažen celý ostrov.

Příčinou je údajně poškození podmořského kabelu, jenž ostrov elektřinou zásobuje ze Švédska. „Kabel je poškozený. Na zjištění příčiny usilovně pracujeme,“ uvedla krátce před půl desátou společnost Energinet, která podmořský kabel, jenž zásobuje Bornholm elektřinou, vlastní.

Prioritou je podle tiskové mluvčí společnosti Trefor Elnet Øst Anyi Palmové obnovit dodávku elektřiny do sítě na Bornholmu, což se od dnešního rána podařilo jen částečně. Poté je třeba objasnit, co se stalo.

Zatím je podle ní příliš brzy na to, aby se dalo spekulovat, co nebo kdo za tím stojí.

Připomeňte si

Vyšetřování škod v místech úniku plynu na plynovodech Nord Stream 1 a 2 posílilo podezření ze sabotáže. Informovala o tom švédská tajná policie. Švédsko na místo vyslalo tento týden ponorku.

„Jsme si vědomi, že v posledních týdnech došlo v okolí Bornholmu k nějaké aktivitě, proto je důležité říci, že zatím nevíme, co se stalo. Ale není třeba spekulovat, pravděpodobně jde jen o obyčejný výpadek proudu,“ uvedla Palmová.

Nyní se podařilo obnovit dodávky elektřiny do některých částí centra města Rønne, které je na ostrově Bornholm největší. Očekává se, že elektřina bude na celém ostrově opět fungovat kolem poledne, napsal dánský web Jyllands-Posten. Napájení však bude pravděpodobně zajišťovat místní energetická společnost Bornholms Energi og Forsyning (BEOF).

Ostrov Bornholm leží nedaleko místa, kde v nedávných týdnech došlo ke třem únikům z plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Reklama

Doporučované