Hlavní obsah

„Den smutku.“ Tisíce Australanů protestují proti státnímu svátku

Foto: Shutterstock.com

Mnoho Australanů vnímá příjezd Britů jako začátek kolonizace, doprovázené špatným zacházením s původními obyvateli. Ilustrační fotografie

Reklama

V Austrálii sílí odpor vůči Dni Austrálie, kterým si lidé každoročně připomínají příjezd britské flotily do Sydney v roce 1788. Tisíce lidí v pátek vyšly protestovat do ulic s tím, že by se místo výročí měl zavést den smutku.

Článek

Tisíce Australanů v pátek protestovaly proti výročí britské kolonizace. Davy lidí po celé zemi požadovaly, aby byl státní svátek Den Austrálie zrušen, nebo alespoň přesunut na jiné datum. Místo něj pak někteří chtějí „den smutku“, který nazývají Dnem invaze, píše The Guardian.

Den Austrálie, který se koná 26. ledna, připomíná příjezd britské flotily do přístavu Sydney v roce 1788. Když flotila dorazila, země byla považována za neobsazenou, přestože ostrovní kontinent byl nepřetržitě okupován domorodými skupinami po více než 40 tisíc let. Stále více Australanů vnímá toto datum jako den, kdy začala kolonizace doprovázená špatným zacházením s domorodými obyvateli.

V projevech ve velkých městech proto zazníval hněv a zoufalství nad vysokým počtem uvězněných domorodců, úmrtími ve vazbě a nuceným odebíráním dětí z rodin příslušníků prvních národů. Shromáždění se konala několik měsíců poté, co byl v celostátním referendu drtivou většinou zamítnut návrh na zastoupení původních obyvatel v parlamentu.

Iniciátor shromáždění ke Dni invaze ve Victorii sklidil potlesk davu před parlamentem a poblahopřál těm, kteří ve čtvrtek ve čtvrti St Kilda odřízli sochu kapitána Cooka. „Tohle je velké. Jsem na naše město opravdu hrdý a jsem hrdý na lidi, kteří včera podnikli akci,“ řekl. Někteří účastníci melbournského shromáždění drželi cedule se slovy „kolonie padne“, což je stejná fráze, kterou aktivisté nastříkali na sokl sochy.

V pátek se Brooke Prentisová, potomek lidu Wakka Wakka a vůdkyně domorodých křesťanů, zúčastnila velkého shromáždění v Brisbane. Uvedla, že nechová žádnou zášť vůči těm, kteří si tento den užívají. „Miluji lamington, miluji barbie, miluji jehněčí kotlety,“ řekla Prentisová s odkazem na běžná jídla a aktivity na Den Austrálie. „Ale o datu je třeba uvažovat jako o dni smutku, abychom mohli dozrát jako národ,“ popsala.

Reklama

Doporučované