Hlavní obsah

Desítky tisíc lidí protestovaly proti Orbánovi kvůli kontroverzní milosti

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti na budapešťském náměstí Hrdinů.

Reklama

Desetitisíce Maďarů protestovaly v Budapešti na největším shromáždění proti vládě premiéra Viktora Orbána za poslední roky. Důvodem je milost udělená v případu sexuálního zneužívání dětí. Prezidentka už kvůli ní odstoupila.

Článek

Tisíce demonstrantů vyšly do ulic Budapešti, aby vyzvaly maďarského premiéra Viktora Orbána k rezignaci. Lidem se nelíbí prezidentská milost v případu sexuálního zneužívání dětí udělená loni prezidentkou Katalin Novákovou. Ona i ministryně spravedlnosti Judit Vargová, která milost schválila, kvůli případu již odstoupily.

Prezidentka milost udělila zástupci ředitele dětského domova, který kryl sexuální zneužívání dětí, jehož se dopouštěl jeho šéf. Rozhodnutí padlo už loni, ale vyšlo najevo až na začátku letošního února, připomíná server Euronews.

„Už toho máme dost. Potřebujeme změnu, tato vláda je plná lží a pokrytectví,“ řekl pro agenturu Reuters čtyřiašedesátiletý Jozsef Molnar, který dodal, že protestovat vyšel i jeho devatenáctiletý syn. Molnar uvedl, že naposledy byl na protestu v roce 1989 v době, kdy se zhroutil komunismus. „Jsme tu pro budoucnost a pro naše vnoučata.“

Nováková i Vargová se řadily mezi Orbánovy nejbližší spojence a symboly konzervativních křesťanských hodnot, které jeho vláda prosazuje. Zároveň patřily k několika málo vysoce postaveným ženám v jeho politickém okruhu. Vargová měla vést kandidátní listinu vládní strany Fidesz v letošních volbách do Evropského parlamentu.

Ostudná prohlášení Viktora Orbána

„Stejně jako donedávna panovala únava z opakujících se zhovadilých řečí českého prezidenta Miloše Zemana, zvykl si svět i na ostudná prohlášení maďarského premiéra Viktora Orbána směrem k Ukrajině.“

Orbán k celé záležitosti dosud mlčí, tlak vůči němu ale vzrůstá. Premiér od svého nástupu přijal opatření, aby omezil svou kritiku, například omezil svobodu médií. Ke kontroverzní milosti se přesto vyjadřuje spousta lidí, včetně známých maďarských influencerů, kteří na své sledující apelovali, aby se zapojili do protestu.

Okolnosti udělení milosti zůstávají nejasné. Personální šéf Orbánovy kanceláře Gergely Gulyas na pátečním brífinku řekl, že prezidentka a bývalá ministryně spravedlnosti převzaly odpovědnost za tuto záležitost a vláda ji považuje za uzavřenou. Dodal, že je důležité „dívat se do budoucnosti“ a vláda bude usilovat o zpřísnění předpisů na ochranu dětí.

Reklama

Doporučované