Hlavní obsah

„Děti byly mrtvé, bylo pozdě.“ Rodiny hledají oběti hladového kultu z Keni

Foto: Profimedia.cz

Samozvaný pastor a bývalý taxikář Paul Mackenzie na lavici obžalovaných. Snímek z 2. května 2023.

Reklama

Keňské úřady začaly s ohledáváním asi 110 těl lidí, kteří za svého života patřili ke kontroverznímu křesťanskému kultu. Jeho vůdce je naváděl, aby hladověli a dostali se tak dříve do nebe. Některé oběti stále hledají svá jména.

Článek

Vyšetřovatelé po exhumaci zatím devíti dětských a jedné ženské oběti potvrdili, že příčinou smrti příznivců kontroverzního keňského pastora Paula Mackenzieho bylo vyhladovění.

„Všechna ta těla nesla stopy po vyhladovění. Zjistili jsme, že v žaludku nebyla žádná potrava. Vrstva tuku (v orgánu) byla velmi tenká. Játra pak byla ztučnělá, což svědčí o hladovění,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci patolog Johansen Odour.

U dvou mrtvých dětí nicméně lékaři našli důkazy nasvědčující udušení. To odpovídá zjištění vyšetřovatelů, že některé z především dětských obětí a stoupenců kultu Good News International Church (Mezinárodní církev dobrých zpráv) zemřely násilnou smrtí.

Keňa tak nadále upíná zrak k pobřežnímu městu Malindi, kde vyšetřovatelé na Mackenzieho pozemku pořád objevují další zbídačené ostatky. Zároveň se snaží rozklíčovat dynamiku uvnitř nebezpečného kultu.

O smrti jeho dětí mu řekly jiné děti

V pasti kazatele Mackenziho, který se vymezoval například proti vzdělání, očkování a byl zastáncem konspiračních teorií, se ocitla i rodina 45letého prodavače Stephena Mwitiho. Loni v srpnu ho opustila těhotná manželka Bahati Joan s šesti jejich dětmi (ve věkovém rozpětí sedmi měsíců až devíti let) a zamířila právě na Mackenzieho pozemek – do lesa Shakahola – kde své následovníky sdružoval. Britské BBC Mwiti řekl, že jsou dnes pravděpodobně všichni po smrti – vyhladověli.

Mwiti v naději, že jeho manželka nebo děti žijí, po blízkých dlouho pátral. Dnes už ale ví, že hledá spíše jejich ostatky v jednom z odkrývaných masových hrobů.

Že jeho potomci zemřeli, se dozvěděl od jiných dětí, kterým se podařilo před hororovým životem v sektě utéct. „Poznali je z obrázků. Znali jejich jména a věděli, kde byli Jacob a Lilian (jména dvou jeho dětí, pozn. red.) pohřbeni,“ svěřil se BBC se slzami v očích. „Bylo mi řečeno, abych se už své děti nepokoušel hledat. Všechny byly mrtvé. Přišel jsem pozdě,“ dodal.

Příběh jeho manželky, která se zhlédla v Mackenzieho učení už v roce 2015 a jeho pozemek poprvé navštívila v roce 2021, není ojedinělým.

Podobné příběhy v Malindi sdílejí i další zoufalí příbuzní, kteří přijíždějí do města zjišťovat, co se nedaleko odtud stalo s jejich milovanými.

Les Shakahola

  • pastor Mackenzie vlastní údajně kolem 323 tisíc metrů čtverečních území, na kterém se nachází právě les Shakahola
  • od nejbližšího města Malindi se nachází asi dvě hodiny jízdy
  • jedná se o odříznuté území bez signálu nebo internetového připojení
  • oblast je rozdělena na vesnice s biblickými jmény (Betlém, Nazaret, Jeruzalém)

Do pasti samozvaného proroka, který hlásal, že v červnu letošního roku nastane konec světa, a nutil proto své stoupence, aby hladověli k smrti a „dostali se tak první do nebe“, padali chudí, bohatí, vzdělaní i nevzdělaní. Příznivci za Mackenziem jezdili i z Nigérie nebo Tanzanie, uvádí agentura Reuters.

Bez možnosti útěku

Dva roky pátral po matce také Keňan Patrick Ngumbau, aby ji nakonec našel právě v lese Shakahola. K návratu domů ji nicméně nepřesvědčil.

„Zeptal jsem se jí, jestli by souhlasila s návratem domů. Řekla mi, že je tam kvůli jedinému poslání, aby našla Ježíše… Odjížděl jsem ze Shakaholy v roce 2021 velmi smutný, protože jsem cítil, že jsme maminku už ztratili,“ vyprávěl BBC.

Vlastní sestru, švagra a dalších šest příbuzných pohřešuje také Christine Nyanchamová. Zatím ví, že její synovec a neteř jsou po smrti. Stále má ale naději, že ostatní by mohli být naživu. „Ať už je moje sestra kdekoli, musí se jí co nejrychleji pomoct, než umře. Už se postí 22 dní,“ řekla s odkazem na poslední textovou zprávu, kterou od ní dostala.

Mohlo by vás zajímat

Místo školy a dětských radostí Opio ohrožuje svůj život hledáním zlata - s vidinou, že jednou zbohatne. Navzdory zjevnému nebezpečí se zlatem stal „posedlý“, popsal Seznam Zprávám režisér, který zdokumentoval jeho příběh.

Život v krutém kultu popsal BBC Titus Katana, kterému se podařilo z místa utéct. Členové, kteří se podle něj rozhodli odejít, byli označeni za zrádce a stávali se terčem násilných útoků.

Podle něj v kultu existoval systém, v jakém pořadí měli věřící před červnovým koncem světa umírat. „První měly umírat děti. Po dětech si šli pro ty v nemanželských svazcích. Potom pro matky a další na řadě byli starší lidé,“ popsal. Církevní vůdci pak měli umírat jako poslední.

Na otázku, co jeho samotného přilákalo k Mackanzieho učení, odpověděl, že byl „charismatický a dobře kázal Boží slovo“.

Čekání na spravedlnost

Před pár týdny zadržený Mackanzie se v úterý poprvé objevil před soudem. K obviněním, že své následovníky nutil, aby hladověli až k smrti, se dosud nevyjádřil, uvádí agentura Reuters.

Prezident silně křesťanské Keni William Ruto v návaznosti na případ označil lídry hnutí za teroristy, kteří „využívají náboženství k prosazování podivné a nepřijatelné ideologie“, uvádí britský deník The Guardian.

V souvislosti s náboženským kultem se podle keňského ministerstva vnitra pohřešuje přes 400 lidí, dodává Reuters.

Reklama

Doporučované